Гласуването по интернет би позволило по-голяма активност на изборите по света, но рисковете от измами и грешки са още твърде големи. Това се казва в доклад, публикуван в сряда в САЩ.

"Нивото на сигурност трябва много да се повиши", се подчертава в проучването на мозъчния тръст Атлантически съвет и на софтуерната компания McAfee.

Предизвикателствата пред гласуването по интернет са много по-големи от тези пред търговията по интернет, смятат авторите. Потребителите, на които е откраднат номера на кредитната карта или които са жертва на измама, могат да бъдат обезщетени, но е трудно да бъде поправена вреда, нанесена на избирател.

"Загубата на бюлетини е неприемлива. За разлика от хартиените бюлетини, електронното подадените гласове не могат лесно да бъдат подложени на повторно преброяване", пишат авторите.

Хакери могат да парализират изборите или по-лошо - да подменят резултатите, без да бъдат засечени.

Друга пречка е необходимостта да бъде проверена самоличността на гласоподавателите, без да бъде нарушена тайната на вота.

По време на дебат, проведен успоредно с публикуването на доклада, експертът Джоузеф Хол от Центъра за демокрация и технологии уточни, че ще са необходими още 30-40 години, преди тези технически проблеми да бъдат решени.

Джорди Пуйгали, чиято компания Scytl създава платформи за гласуване по интернет, контрира, като припомни рисковете от традиционното гласуване, например пускането на допълнителни бюлетини в урните.

Авторите цитират проучване на Мичиганския университет за последните избори за Европейски парламент в Естония - първата страна, въвела електронно гласуване за национални избори. Според това проучване, което ще бъде публикувано през ноември, хакери са "атакували сървърите или потребителските акаунти, за да подменят резултатите от вота, или да подкопаят легитимността на системата".

Естония уверява, че системите са били сигурни. Но потенциалът е огромен, пише Атлантическият съвет.

"За компютърно грамотното поколение гласуването от мобилни устройства може да стане златно приложение", пишат авторите.

Може да се окажат нужни проверки на биометрични данни.

"Предимствата на интернет гласуването, с оглед на обхвата, достъпа и участието на избирателите, могат да революционизират демократичния процес по света", заключават специалистите.