Шейховете на Дубай нарекоха изкуствения архипелаг "Палмата" Осмото чудо на света и действително - погледнат от космоса проектът е точно такъв. Но след като първите собственици на имоти започнаха да се нанасят там, картината сякаш вече не е толкова розова и безоблачна, както в рекламите. Изглежда в рая назрява проблем, пише sgrada.com.

До момента близо 4 хиляди души населяват "Палмата", като повечето от тях вече са забравили първоначалния възторг от инвестицията си. Оказва се, че многомилионните вили са построени плътно една до друга, озеленяването е оскъдно, а месечните сметки за охлаждане възлизат на над 800 лири. Всичко това кара местните да се шегуват, че «Палмата» всъщност не е Осмото чудо, а истински гаф.

42-годишната британка Рейчъл Уайлдс, чийто дом на "Палмата" струва 3 млн. паунда, споделя : «Когато преди година заживяхме върху едно от «листата» на палмата, бяхме шокирани. Всички къщи са построени твърде близо една до друга, а ландшафтът е почти без растителност. Това, което се предлагаше в рекламните брошури беше съвсем различно - огромно разстояние между вилите и плътна, тропическа гора.»

Друга неприятна изненада е, че въпреки постоянните температури от 48 градуса и висока влажност, централната климатизация на вилите не е включена в цената и всеки собственик трябва допълнително да инвестира в подобно съоръжение.

Статистиката сочи, че сред жителите на "Палмата" преобладават най-вече британци, след тях руснаци и богати иракчани. Най-известните собственици са Хамид Карзай, футболистите Анди Коул, Дейвид Бекъм и др.

Проблемите на изкуствения архипелаг не произтичат само от недоволните собственици на имоти, но и от недоволните строители, които са жестоко експлоатирани. Средно един работник получава по 25 паунда седмично, при първоначално обещани 60. От 2006 г. насам броят на самоубийствата сред строителите рязко се е повишил, което се обяснява с изключително бедния начин на живот, злоупотреба с алкохол и невъзможните за изплащане заеми.