Американските акции направиха шеметно рали в последните 30 минути на петъчната сесия, като така позволиха на индексите да приключат втората поредна позитивна седмица от началото на годината. Преобръщането на тренда дойде след новината за предстоящи стъпки по спасяване на изпадналия в затруднения облигационен застраховател Ambac.

Други две финансови институции AIG и JPMorgan Chase също подкрепиха индекса Dow Jones. За по-малко от половин час, измерителят успя да компенсира загубата си и да направи общо 243 пункта покачване. Компанията Ambac, която гарантира облигации на обща стойност над $500 млрд., успя да спечели над 16% към пазарната си капитализация. Телевизия CNBC съобщи, че няколко банки са се договорили да приемат план със стимулиращи мерки, с който да спасят кредитния рейтинг (ААА) на фирмата.

"Това ще е чудесно ако наистина се случи", коментира американски инвеститор пред Bloomberg. "Вчера хората купуваха новината, дано скоро тя да се реализира", продължава той.

Широкият борсов индекс Standard & Poor's 500 се покачи с 10.58 пункта или +0.8% до нивото 1 353.11. Така той е с 0.2% по-висок на седмична база, а Dow Jones повиши стойността си с 96.72 пункта (+0.8%) до 12 381.02 и седмичен ръст от 0.3%. Технологичният индекс Nasdaq прибави 3.57 пункта (0.2%) до нивото 2 303.35 пункта. На нюйоркската фондова борса вчера, на всеки две печеливши акции се падаше по една губеща.

В началото на сесията, индексите бяха плътно оцветени в червено, заради продължаващата криза във финансовия сектор. Новината за спасяването на AAA-рейтинга на Ambac, със сигурност ще подкрепи банките и другите финансови институции. Според вестник Financial Times, банките Citigroup, Wachovia и Barclays ще отпуснат на Ambac по $2 или $3 млрд., за да стабилизира позициите си.

Застрахователната компания AIG добави $1.29 към цената на акциите си и те приключиха седмицата на ниво от $48.88. Третата по големина американска банка JPMorgan отбеляза ръст в цената книжата си с 86 цента до $43.93, а най-големият облигационен застраховател в света MBIA прибави 28 цента до цена от $12.18 за акция.