В община Гърмен започна изплащането на премиите за тютюневата реколта от 2007 година. В клона на Кооперативна банка в Гоце Делчев премиите си миналата седмица  получиха земеделците от община Хаджидимово.

3,35 лв./кг. ще е премията за произведения и изкупен суров тютюн от сортова група "Басми" от реколта 2007 г. Допълнителната премия за нея ще е 0, 70 лв. за I класа и 0,40 лв. за II класа. За "Каба Кулак" и "Бърлей" премията ще е в рамер 3,25 лв./кг. Увеличението на паричната премия спрямо реколта 2006 г. е 16% за сортова група "Басми", 18,2% за "Каба Кулак" и 12,1% за "Бърлей", предаде news.expert.bg.

От днес гърменските села Балдево и Горно Дряново могат да получат своите пари, а от утре започва изплащането и на производителите на тютюн от село Гърмен. Предвидено за най-голямото гърменско село Дебрен даването на бонусите да продължи по-дълго, тъй като броят на земеделците, отглеждащи тютюн, е много голям. Техните премии ще се изплащат на датите 23, 24 и 25 април.

Раздаването на бонуси на производителите на тютюн е за развитие на производството, произвеждане на определени сортове и повишаване на качеството на тютюна.

За да имат право на бонуси, земеделските производители трябва задължително да имат сключен договор за производство и изкупуване на сортовите групи за тазгодишната реколта.

Изплащането ще става по предварително изготвен график, с който разполага кметът на селото Бастри Чаушев. Всички производители ще бъдат уведомявани лично както по азбучен ред на населените места, така и по имената на регистрираните тютюнопроизводители.