Британски и американски икономисти са установили, че ръстът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните на Източна Европа и ОНД вече достигна върховата си стойност и в скоро време обемите им ще започнат да падат.

Изследователи от Economist Intelligence Unit (EIU) съвместно с програма на Колумбийския университет за чуждестранно инвестиране в края на миналата седмица обнародваха доклад за глобалната динамика на ПЧИ с прогнози за стойностите им до 2011 година. Информацията е публикуваната от РБК Daily.

Според въпросните експерти, инвестиционният потенциал на страните от Източна Европа е вече почти изчерпан, като през настоящата година обемите на ПЧИ ще намалеят с $2 млрд.

Най-сериозно е намалението за България: през 2006 година преките чуждестранни инвестиции в страната ни бяха $5.2 млрд., в периода 2007-2011 обемът на инвестициите ще спадне средно на $2.6 млрд. годишно.

Делът на България за разпределението на инвестициите в региона е 2.7%.

През 2006 година чужди граждани са вложили в Източна Европа с 37% повече, отколкото през 2005.  Това съответства на глобалния ръст на ПЧИ. По данни на изследователите, бурният ръст в Източна Европа достигна максимума си през 2006 година до обем $106 млрд.

По обем инвестирани средства регионът заема второ място след динамичната Азия, измествайки надолу Латинска Америка и страните от Карибския басейн.

Сред държавите, получили най-големи обеми чуждестранни инвестиции, има три страни от Източна Европа: Русия на трето място в света, Полша на десето, Румъния на единадесето.

Обаче авторите на доклада са убедени, че тенденцията ще се обърне. Още през 2007 година общият обем на инвестициите ще състави 104 млрд. долара. След това общите показатели на ПЧИ ще продължат да се движат надолу. Това ще дойде в резултат от изтощаване на основните приватизационни възможности в повечето от страните и рязкото поскъпване на местната работна сила.

Русия още известно време ще прави изключение и ще е лидер в региона по показателя ПЧИ, получавайки средно около $30 млрд. ежегодно. Според EIU на това няма да попречи даже и засилването на държавния контрол. Но динамиката на притока на ПЧИ в Русия има взривоопасен характер. Това се обяснява с висока роля на държавни компании във формирането на показателите, а освен това и с излизането на пазара на крупни играчи, които с една-две сделки могат да повлияят на динамиката на плановия ръст, създавайки вълни.

Една от главните опасности за чуждестранния инвеститор, влагащ пари в Източна Европа, са разнообразните политически рискове: протекционизъм, нестабилност на правителствата, заплахи свързани с геополитическата несигурност.

Въпреки сериозния политически риск, икономическите фактори в Източна Европа остават водещи.