Напълно очаквано правителството взе решение да отмени изцяло Закона за публично-частното партньорство. Това каза на пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Според Терзиева мотивите за решението са, че това е един неработещ закон, който на практика не е приложим повече от година половина, от както е в сила. Целта на отмяната на закона е да бъде облекчен бизнесът и да бъде засилен инвестиционния процес, подчерта Терзиева. По думите й, този закон бил ненужно разписан. Обектите, към които се отнася законът, са много малки обекти. По отношение на големите инфраструктурни проекти се прилага закона за концесиите, обясни тя. Самият закон препраща към една много дълга процедура, чието изпълнените би отнело много време.

Този закон, вместо да облечи инвеститорите, допълнително затрудни инвестиционния процес. Всяка община има разработени свои правила за публично-частно партньорство. Европейски съвет прие директиви относно публично-частно партньорство, по които България ще започне работа, каза още Десислава Терзиева.

Подготовката за отмяната на закона предизвика яростна критика от страна на бившия регионален министър Лиляна Павлова. Според Павлова е недопустимо аргументът за отмяна на закона да е заради икономически най-изгодната оферта - именно това е накарало сегашното правителство да махне нормата, за да може да действа "на тъмно", каза депутатът от ГЕРБ. Явно някой "важен" проект не може да мине и сега цял закон отменят, заключи Павлова.