Добиващата каолин и кварцов пясък българска компания "Каолин" е подала оферта за участие в търг за придобиване на 70% от сръбския производител на мрамор и гранит "Венчац", съобщиха от ruseinfo.net.

"Каолин" е един от шестте кандидата, подали предложения за "Венчац". Останалите участници в търга са дъщерно дружество на сръбския "Алас холдинг" - Zorka Alas Kamen, хърватското дружество Kumal, регистрираните в Белград Sheer Korporacija и Europark и сръбската Devix. Тръжна документация за закупили и сръбската Shapir и румънската SZ Izometal, но двете компании не са подали оферти.

Тръжната комисия е отворила всички оферти на 31 октомври и ще избере победител на 7 декември 2007 г. Няма обявена начална цена, нито повече детайли около продажбата на компанията.

"Венчац", намираща се в Аранджейловац, на 75 км южно от Белград, се занимава с производството на продукти от мрамор и гранит. Компанията е приватизирана през 2003 г.

"Каолин" притежава две дъщерни дружества в Сърбия - "Юго Каолин" - Зайчар, за добив на пясъци и глини, и "Копови" - Уб, за добив на индустриални материали.