Световните капиталови пазари се понижават в понеделник, след новината за придобиването на фалиралата банка Bear Stearns от JPMorgan Chase. В сделката е въвлечен и Федералният резерв, който ще играе ролята на гарант с над $30 млрд. за подобряване на ликвидността. Преди минути пък се появи слух, че друга инвестиционна банка Lehman Brothers е в затруднение, което срина акциите й с 30% преди отварянето на пазара днес.

Цената на петрола резонно направи нов рекорд ($111.80), а фючърсите на американските борсови индекси са рязко надолу в следствие на поевтиняващия долар. Златото също отбеляза нов рекорд на $1025 за трой-унция, след като инвеститорите масово предпочетоха фючърсите на метала като убежище срещу криза и валутен риск.

Европейските акции също паднаха тази сутрин, а британският индекс FTSE100 се понижава с 2.5%, както и френският CAC-40, който също отписа 2.5% от стойността си. Германският борсов измерител DAX обаче прави истински срив с 3.6% до ниво от 6 220 пункта.

„Несигурността на пазара се засилва, а инвеститорите губят доверието си във финансовата система на САЩ", коментира японски анализатор пред AP. „Купуването на една фалирала инвестиционна банка в никакъв случай няма да реши проблемите", продължава той.

Новината за покупката на Bear Stearns шокира пазарните участници в началото на днешната търговия, което доведе до силни борсови сътресения още при азиатската търговия. Японският индекс Nikkei изгуби 3.7%, а този на Хонк Конг се срина с над 5% до 21 084.61 пункта. Всички индекси в Азия приключиха на червено, а индийският Sensex падна с 5.1%.

Следобед положените може да стане още „по-напечено", когато излязат тримесечните отчети на някои американски банки, сред които Lehman Brothers, Goldman Sashs и Morgan Stanley. От Bear Stearns са обявили, че няма да оповестят тримесечните си резултати днес, предвид създалата се ситуация с нейното изкупуване от JPMorgan Chase.

В опит да възстанови доверието към финансовия сектор, ФЕД за пореден път намали дисконтовата лихва (за директно отпускане на кредити към търговските банки) с 0.25 процентни пункта до 3.25%. Отделно от това, Бернанке и компания ще продължат да отпускат краткосрочни кредити на банковите институции, за да възстановят ликвидността на пазара.

Утре предстои заседанието на Федералния резерв, на което ще се реши дали федералната фондова лихва да бъде намалена с 0.75 процентни пункта или направо с 1 процентен пункт до 2.0%. В момента повечето анализатори залагат на втората по-агресивна стъпка. Доларът успя да падне до невиждани от 12 години дъна спрямо йената на Y95.72 за долар. Еврото пък скочи до $1.5907, което вече започна да изнервя американските финансисти и дори започнаха да се чуват коментари за валутна интервенция.

Японските политици се обявиха за възстановяването на валутните баланси час по-скоро, но все още не коментират дали ще започнат да изкупуват долари и да продават йени, за да стимулират този процес. Японските износители, чийто основен пазар е САЩ, започват да усещат негативите на скъпата си валута, след като Америка е на път да влезе в рецесия.

В петък американските акции направиха силно низходящо рали, след току що появилата се новина за предстоящия фалит на Bear Stearns и опитите на JPMorgan Chase и ФЕД да стабилизират доверието във финансовите пазари. Индустриалният индекс Dow Jones пропадна с 1.6% до 11 951.09 пункта. Днес по всички личи, че низходящото движение на индексът ще продължи като фючърсите вече показват спад от 1.4%. Широкият индекс S&P500 губи 1.65% само час преди Wall Street да отвори.

Родната ни фондова борса завърши в пълен синхрон с останалите световни пазари. При сравнително добър обем от близо 12 млн. лв. днес и четирите ни индекса приключиха сесията на червено. Най-зле се представи BG40, който премахна още 4% от стойността си, следван от Sofix с -3.7% и ниво от 1295 пункта. Банковите институции КТБ, ЦКБ и ПИБ отбелязаха сериозни понижения между 2 и 6%.