Китай разчита, че на срещата на Г 20, която ще се проведе на 5 и 6 септември в Санкт Петербург, ще бъдат засегнати въпросите за реформирането на световната валутно-финансова система и проблемите на глобалното макроикономическо регулиране. Това е заяви днес представител на китайското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Дипломатът подчертава, че страната му очаква на срещата на лидерите на двайсетте най-големи икономики в света в пълна сила да се прояви духът на сътрудничеството. Той подчертава негативното влияние на последната финансова криза върху оставащите слаби темпове на глобалния растеж.

Една от темите за срещата са въпросите за заетостта и създаването на нови работни места. В това отношение Китай смята, че страните, участнички в Г 20, са длъжни да укрепват взаимодействието си и да се поддържат по проблемите на макроикономическото регулиране.

Според Китай държавите от Г 20 трябва по-най-бърз начин да реформират световната валутно-финансова система. А така също и да се увеличат представителството и ролята развиващите се страни в международните финансови организации.