В сряда Пекин увеличи максималния праг за инвестиции зад граница на китайските застрахователни компании до 15 % от техните активи, прибавяйки $50млрд. към пазара.

Китайската комисия за регулация на застраховането съобщи, че повишава прага на чуждестранни инвестиции от досегашното им ниво 5 % с цел постигане на бързи резултати.Китайските застрахователи притежават $330 млрд. активи, които нарастват с 25-30 % на година.

От 2004 на част от застрахователните компании е било дадено разрешение да инвестират чуждестранна валута, придобити от продажби на акции извън страната, в акции на офшорни компании с фиксиран доход.

Миналата година правителството даде възможност на някои компании да закупят ограничени количества чуждестранна валута,за да ги инвестират в IPO-тата на някои китайски компании в Хон Конг.

Към края на годината 15 застрахователни компании бяха одобрени да направят инвестиции в размер на $5.8 млрд., a  според официални данни към края на този месец са инвестирали $2.6 млрд. зад граница.

Понататъшно намаление на строгия контрол върху капитала в Китай ще очертае пътя на китайските пари до глобалните капиталови пазари, давайки начален тласък на прехода на страната от мощен краен вносител на капитали към голям износител на такива.

Йинг Улрих, председател на борда на китайската група JPMorgan съобщи: „Много е трудно до се прогнозира колко от китайските корпорации ще инвестират зад граница в близките няколко години, но е пределно ясно, че финансовите компании имат амбиции да се превърнат в глобални лидери.

Пекин в момента води политика по насърчаване изтичането на капитал, за да облекчи прекалено бързото покачване на юана. По този начин се надява също и да намали изключително високата ликвидност на родни активи, която вече стана предпоставка за натоварване в някои области на икономиката.

Инфлацията в страната също регистрира ръст.