Вносът на автомобили в Китай за първите девет месеца на годината се е увеличил чувствително, предава информация на „Синхуа" от 2.11 Industry Week. Причината - увеличаващото се благосъстояние на населението.

От януари до септември в Китай са внесени 165 000 МПС, което означава увеличение от 43.2% спрямо същия период през 2005 година. Данните са на Централната администрация на митниците.

Най-значим е вносът от САЩ и Европа (88 000) автомобила, следвани с 49 000 внесени автомобила от Япония и 26 000 от Южна Корея.

Независими от горните данни показват, че китайското автомобилостроене регистрира ръст на печалбата от 63.8% за периода януари- август спрямо същия период на предходната година. Сумата е 22 милиарда юана, или $2.8 милиарда.

Този ръст приключва продължилата от 2004 г. досега тенденция за спад на печалбите в китайското автомобилостроене. Печалбите идват основно от продажби в рамките на страната. Други фактори са ръстът на износа и подновените опити за смъкване на импортните тарифи, след като Китай стана член на Световната търговска организация, както и засилването на китайския юан.

Освен това, засиленото строителство на подземни комплекси в градовете на територията на цялата страна също благоприятства търсенето, защото създава нова социална прослойка.