Климатичните промени в света са неизбежни, стана ясно по време на конференция - Създаване на просперитет и нови работни места чрез нисковъглеродна икономика. Целта пред която е изправен ЕС до 2020 г. е да намали въглеродните емисии с 30%, като част от плана да се намали затоплянето на климата с два градуса. В момента Индия произвежда 16% от вредните емисии, а САЩ и Китай съответно - 16,4% и 26,5%.

Димитър Дуков, изпълнителен директор на Фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" посочи, че България продължава да е страна с едни от най-ниските нива на енергийна ефективност. Той допълни, че страната ни до момента финансира предимно проекти за енергийна ефективност и значително по-малко за възобновяеми енергийни източници.

По време на конференцията стана ясно, че Германия се стреми до 2020 г. да намали нивото на въглеродни емисии с 44%, а до 2050 г. с 80 на сто. Повишаването на цената на квотите за въглеродните емисии е ефективен инструмент за набирането на средства за борба с климатичните промени, като предприятията ще бъдат стимулирани да използват и пречиствателни съоръжения, заяви Мириам От, Министерство на околната среда на Германия. Тя посочи, че през тази година се очаква слънчевата енергия в Германия да достигне своя пик.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заяви пред журналисти, че до средата на следващата година клаузите от транзитните договори с "Газпром", които не отговорят на европейското законодателство, трябва да бъдат преразгледани и предоговорени. Той направи този коментар по повод наказателната процедура срещу страната ни, свързана с транзитирането на природен газ, която е в ход от 2009 г. Според Добрев вече са изпълнени 90% от изискванията на Европейската комисия, а още в началото на следващата година ще бъдат изпълнени и останалите.

Зам-министърът съобщи още, че до дни Българският енергиен холдинг ще обяви процедура за консултант, който да направи анализ как най-добре може да се извърши процесът на отделяне на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от активите на Националната електрическа компания. ЕСО, който в момента е дъщерно дружество на НЕК, трябва да стане самостоятелен оператор на електроенергийната преносна мрежа, съгласно изискванията на третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз.

Енергийната сигурност и шистовия газ

В момента Източна Европа е силно зависима от руския газ. Единствено Румъния прави изключение от това правило, защото тя произвежда значителни, макар и бързо намаляващи количества. Няколко страни имат залежи от въглища, като Полша има най-големия добив. Алтернатива на зависимостта от руски газ се явяват залежите на шистов газ. Така например през последните две години полското Министерство на околната среда е издало около 60 лиценза за проучвания на шистов газ. Американските прогнози показват, че залежите на шистов газ в Полша са минимум 1,5 трилиона m3. Полският топ-геолог Хенрик Жезиерски вярва, че ще отнеме до пет години да се разбере колко големи са залежите. След това ще отнеме от 10 до 15 години да започне самия добив на газ.

Шистовият газ е метан, складиран в шистови скали образования с ниска шупливост и ниска пропускливост, което го прави много труден за извличане. Количествата на това гориво обаче са големи и се очаква значително да надвишат общите запаси на природен газ. Шистовият газ е предизвикал истинска революция в Северна Америка, където преобръща очакванията, че тя ще бъде в голяма степен зависима от вносния газ.