Прекратяването на договора за концесия на няколко автобусни линии в София предизвика взрив от емоции в Столичния общински съвет.

След като по-рано този месец Общинският съвет реши да прекрати концесията и да изплати на концесионера Карат С 10 млн. лв задължения и 3.2 млн. лв. лихви, днес стана ясно, че след проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова дължимата лихва е редуцирана до 600 хил. лв. Това означава, че са спестени 2.6 млн. лева на столичните  данъкоплатци.

Тук става въпрос за изключително груба грешка, гаф и при всички случаи отговорността трябва да бъде понесена, но след като установим историята на целия случай, обясни Фандъкова. Тя е разпоредила цялостна проверка по изчисляването на задълженията към "Карат С".

По-рнао общинския съветник от БСП Георги Кадиев заяви, че ще изпрати на прокурор зам.-кметовете по финанси и транспорт съответно ДончоБарбалов и Любомир Христов, както и столичния градоначалник заради допуснатото нарушение.

Една проста сметка показва, че за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С" от 2008 г. досега, обясни Кадиев.

Няма начин лихвата да е три милиона лева - по този начин плащате това, което „КАРАТ С", като спонсор на ГЕРБ, е плащал на вас. Столична община спонсорира спонсора на ГЕРБ", добави още общинския съветник от БСП.

В последствие Барлабов призна за допуснатата грешка: „Направих голяма грешка, че се предоверих на екипите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ)." На свойред кметът Йорданка Фандъкова заяви, че не е против случаят да се разгледа от прокуратурата