Главната опозиционна партия в Германия обеща днес, че ако спечели парламентарните избори следващия месец, ще въведе минимална работна заплата до 100 дни от идването си на власт, предаде ДПА, цитиран от БТА.

"След 24 дни стагнацията в Германия приключва", каза кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Пеер Щайнбрюк, който е основният съперник на канцлерката Ангела Меркел на изборите на 22 септември.

На пресконференция в Берлин той очерта приоритетите на правителство, предвождано от социалдемократите. Те включват въвеждане на минимална работна заплата от 8,50 евро на час, равно заплащане за мъжете и жените, минимална пенсия от 850 евро, спиране на повишаването на наемите и увеличаване на данъците за хората с високи доходи.

По думите му ако на власт дойде предвождано от ГСДП правителство, това ще доведе до "незабавна политическа промяна". Социалдемократите изостават зад християндемократите на Меркел в допитванията до общественото мнение.

Според проучване на социологическата агенция "Емнид" 54 процента от избирателите предпочитат Меркел за канцлер срещу 26 процента за Щайнбрюк.