Най-високият небостъргач на Балканския полуостров ще бъде построен в столицата на Косово Прищина, съобщава РИА Новости. Сградата с 42 етажа ще достигне височина 165 метра.

Небостъргачът ще е част от архитектурния комплекс, който ще изникне на булевард „Бил Клинтън" близо до центъра на града. Върху участъка с площ 28,5 хектара ще бъдат разположени около 100 жилищни апартамента луксозна класа, търговски център, хотел, подземен паркинг на шест етажа.

Стойността на този проект засега се определя на € 400 млн. Ще го финансират косовската компания ENK Invest Group, ще помагат четири албански инвеститори. Освен това 75 милиона ще вложи Международната финансова корпорация (структура от Световната банка), а други 15 милиона ще осигури австрийската Райфайзенбанк.

Самото строителство ще осъществи хърватска компания. На строежа едновременно ще работят две хиляди души. Реализацията на проекта ще отнеме шест години.

РИА напомня, че с безпрецедентна подкрепа от чужбина властите на Косово, бивша сръбска автономна провинция, през февруари тази година обявиха независимост.