Работещите в Азия и Източна Европа ще получат най-високо увеличение на заплатите си през следващата година, коментира в свое проучване консултантската група Mercer, цитирана от списание The Economist.

В новото си издание "Световен доклад за планиране на заплащането", консултантите от Mercer правят извода, че висококвалифицираните кадри в развиващите се икономики (62 страни), ще почувстват най-значително увеличение на заплащането. След като се преизчисли ефекта от инфлацията, в Индия ще бъде усетен най-силен ръст в средното ниво на заплащане от над 9.8%. Това е резултат от все по-големите чуждестранни инвестиции в страната през последните години.

България също не е пропусната от класацията, като според анализаторите, страната ни печели най-вече от близкия и лесно достъпен пазар на богатите страни от ЕС. Mercer нареждат страната веднага след Индия и Виетнам, като очакванията са българите да взимат през новата 2008 г. с около 5% повече от 2007 г. (отново правим отметка, че процентът на инфлация е изваден).

За съжаление, работниците в по-богатите страни ще трябва да се задоволят с по-ниско увеличение на заплатите, вариращо от 2.6% в Ирландия до само 0.9% в Холандия.