Криза за медицински кадри и недостиг на специалисти очаква страната ни след присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г.

Това прогнозира председателят на Полската медицинска камара д-р Константин Радзивил на завършилия днес 13-и симпозиум на медицинските камари от Централна и Източна Европа. Това се казва в съобщение на Българския лекарски съюз /БЛС/, изпратено до БТА.

След приемането на Полша в ЕС са я напуснали около 5000 висококвалифицирани медицински кадри.

Емиграцията на лекари е нещо традиционно за нашите две страни, посочи председателят на полските лекари. Пълното и автоматично признаване в Европейския съюз на дипломите, придобити в Полша, стана преди две години с присъединяването ни към европейските структури - оттогава датира и кадровата криза, която все още не е преодоляна, каза д-р Радзивил и предупреди българските си колеги, че това очаква и нашата страна, ако не стимулираме лекарите.

Според него масовото напускане на медици може да се ограничи, ако своевременно се увеличи лекарското заплащане, създадат се благоприятни условия за упражняване на професията, предоставят се възможности за непрекъснато обучение и образование.

В европейските страни държавните институции поемат тази финансова отговорност. Наваксването на по-късен етап няма да неутрализира кризата, смята д-р Радзивил.

Полша са напуснали 16 на сто от анестезиолозите, 15 на сто от гръдните хирурзи, 12-13 на сто от работещите в спешната медицина и още - патолози, рентгенолози, семейни лекари.

Кризата в България ще се усети по-остро, тъй като 30 на сто от лекарите в момента взимат специалност, а огромна част от практикуващите в пенсионна възраст ще освободят местата си през близките няколко години, е казал председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов.