След като кризата се развихри у нас, все повече българи остават без работа и следователно се сдобиват с много свободно „време за губене", но пък нямат достатъчно пари.  Това е неоспорим факт.

Дали заради това или просто заради манталитета на повечето нашенци, но статистиката сочи, че всеки трети похапва тиквени семки поне веднъж месечно. Причините са повече от ясни - евтини са и са чудесен начин да си „губиш времето".

Тиквените семки се нареждат на трето място по консумация след фъстъците и слънчогледовите семки, които са любими на българите в по-ниския ценови сегмент, сочи проучване, поръчано от Чипи ядки.

11 % от българите купуват семките от тиква поне веднъж седмично. Нашенци ги намират подходящи за ежедневна употреба най-вече заради ниската цена.

48.6 % ги купуват от магазини за сладкарски изделия, а едва 19.9 % - от супермаркетите, вероятно заради прекомерния избор от различни неща за похапване пред телевизора.

Личният опит е определящ при избора на тиквените семки. Като втори стимул за покупка анкетираните са посочили промоциите. Тенденциите за все по-здравословно хранене личат и при консумацията на ядки и семки.

Според представеното проучване, 81.7 % от българите предпочитат тези продукти пакетирани, като така семките запазват по-дълго здравословните си свойства.

Конкретно тиквените семки се славят отдавна с универсалните си лечебни свойства. Те са особено полезни при заболявания на простатата, полови смущения, чревни паразити, умора, стрес, а също повишават имунитета, помагат при артрит и т.н.

С повишаването на културата на хранене на българите се очаква и консумацията на вкусните семки да се увеличи.
В момента 80.1% от българите признават, че консумират ядки и семки поне веднъж седмично.