Поредна акция на Комисията за защита на потребителите се провежда по Черноморието, Илиян Станоев, директор на регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във Варна, цитиран от агенция Фокус.

Само за първите три дни на акцията инспекторите на регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите във Варна са извършили 65 инспекции, при които са констатирани девет нарушения.

47 са проверките, извършени в заведения за хранене и развлечение. Там инспекторите са констатирани седем нарушения. Най-често нарушенията са свързани с непредоставяне на предварителна информация в листи и менюта в заведенията за хранене и развлечение, непоставянето на видно място на удостоверението за категоризация на обекта, както и липсата на регистър за рекламация на потребителите.

По отношение на средствата за подслон и местата за настаняване, в първите три дни на акцията са констатирани две нарушения - за невярна информация за вида на обекта и необявена промяна на обстоятелство за вписване в националния туристически регистър.

Проверките по Закона за туризма са започнали още през април и след като е направен подробен анализ от „Главна дирекция контрол на пазар" в София, са констатирани някои нарушения, които са често срещани в обектите, предоставящи туристически услуги.

Последната акция е насочена точно към тези чести нарушения и с това се цели да се регулира пазарът на туристически услуги и да се повиши качеството на предлаганата услуга, коментира Илиян Станоев.