Людмил Стойков, едно от главните действащи лица, заради които ОЛАФ разкритикува страната и последва спиране на евросредства, ще участва чрез бургаската строителна компания "Евробилд" ООД в демонтажа на старите съоръжения в АЕЦ "Белене".

Името на Стойков бе свързано с още няколко скандала, свързани със спонсорството на президента Георги Първанов и разследване за пране на пари.

Фирмата, в която косвено участва Стойков, има договор с изпълнителя на строителството на втората атомна централа - руската "Атомстройекспорт". До скоро Стойков беше акционер в "Евробилд", но е продал дела си на Борислав Райчев. Те двамата и другият акционер в "Евробилд" Тенко Янев участват в компанията "Евробетон", пише бгнес.

Нямаме договор с "Евробилд" за демонтажа, а само с консорциума, в който участват "Енергоремонт холдинг", "Монтажи", "Балканстрой", "Енемона", "Минстрой холдинг", но "Евробилд" е в списъка на 50-те потенциални подизпълнителя, които сме одобрили, каза главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков.

Той обясни, че "Атомстройекспорт" искала референции и била готова да работи с големи и утвърдени български компании. От руското дружество не дадоха информация за отношенията им с "Евробилд".
От НЕК допуснаха, че бургаското дружество ще предостави техника на "Минстрой холдинг", с която през ноември 2007 г. са регистрирали консорциума "Евромин билд".

Тенко Янев отказа да даде подробности за отношенията с "Минстрой холдинг". Има консорциум, който е избран от НЕК, но има и друг консорциум, коментира изпълнителният директор на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов, който е бивш шеф в "Мултигруп".

Питайте за подизпълнителите шефа на координационната група за АЕЦ "Белене", посъветва той. Групата беше назначена от министър Петър Димитров преди две месеца, за да прави тримесечни отчети за строителството на новата ядрена централа и беше оглавена от бившия депутат от БСП Иван Атанасов.

За 20 октомври е насрочено делото срещу девет души, обвинени за злоупотреби с пари по програма САПАРД. През юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Те са обвинени в документни измами и злоупотреби със средства с пари по програмата.

Схемата е функционирала като чрез фалшиви документи в България са били внасяни стари машини за месопреработка и пакетиране, които са представяни за нови и субсидиите от САПАРД са били усвоявани. Участвали са български фирми, занимаващи се с месопреработка. По делото са наложени обезпечителни мерки върху имоти на обвиняемите лица - запорирани са 32 банкови сметки и са под възбрана общо 41 недвижими имота на територията на страната. На 18 януари тази година Софийската градска прокуратура отдели от основното дело материалите срещу Людмил Стойков и бе образувано досъдебно производство за пране на пари.

Освен Стойков, обвиняеми по това дело са Николов, Николова, Иванов, Петров и Хаджииванова. Иззети са документи от 36 банки в страната и са получени материали по следствени поръчки от Кипър, Белгия и Ирландия. Назначена е петорна банково техническа и счетоводна експертиза. Очакват се материали по съдебна поръчка от САЩ.