Марио Николов, който вчера беше осъден на 10 години затвор за пране на пари, източени от програма САПАРД, категорично отказа да коментира решението на Софийския градски съд, съобщава БНР.

Днес Николов и още петима души застанаха пред друг състав на съда, който гледа делото за присвоени чрез фалшиви документи 13 милиона лева, получени от европейската предприсъединитална програма.

Прокурорът по делото Андрей Андреев коментира, че вчерашните осъдителни присъди на Марио Николов и останалите подсъдими го правят оптимист за изхода на днешния процес.

Той обаче категорично отхвърли между двете дела да има каквато и да е връзка и така опонира на коментар на подсъдим, че в нарушение на Закона ще бъде съден два пъти за едно и също нещо.

Софийският градски съд постанови десетгодишна ефективна присъда за Николов, осемгодишна за съпругата му Мариана и до шест години за останалите четирима подсъдими. По обвинението за пране на пари беше оправдан пернишкият бизнесмен Людмил Стойков.

Групата на Николов и Стойков беше задържана след сигнал на ОЛАФ през ноември 2006 г. за източване на 7.5 млн. евро от европрограмата, но впоследствие бяха освободени. Обвинението пледира в съда, че парите по САПАРД от групата на Николов и Стойков са придобити чрез представяне на фалшиви документи за нови машини, които всъщност са били рециклирани. Прокуратурата твърди още, че източените евросредства са вложени в различни отрасли.