Мечият пазар на Европейските акции ще продължи още шест до дванадесет месеца. Има и „супер мечи сценарий" с по-продължителен период на стагнация, вероятността от който не може да бъде изключена.

Тази прогноза, цитирана от агенция Bloomberg, е изготвена от водещия стратег за региона на Morgan Stanley.

За останалата част на 2008 г. настроенията ще са мечи, твърди лондонският екип, ръководен от Теун Драаисма. „Има криза на недвижимите имоти, кредитна криза, проблем с инфлацията, петролна криза".

Morgan Stanley е втората по размер американска компания за търговия с ценни книжа. В проучването Thomson Extel от миналата година, тя бе определена като компанията с най-добра стратегия към европейските акции.

От първи юни 2007 г. до 17 март 2008 индексът Dow Jones Stoxx 600 падна с 27%. Вина за това имаха страховете, че колапс на пазара на второкласни ипотеки в САЩ може да въвлече в рецесия най-голямата икономика на света.

Това отговаря на общата дефиниция за „мечи пазар": 20% спад от върха в рамките на 12 месеца.

След това обаче индексът Stoxx 600 върна 15% до 19 май. Причината е спасяването на Bear Stearns от Федералния резерв: централната банка реши да е активен кредитор от последна инстанция за финансовите компании.

След което обаче показателят на акциите отново спадна с 4.6%, тъй като рекордните цени на петрола и скъпото евро сринаха печалбите на компаниите.

Корпоративните печалби през първото тримесечие в Европа са спаднали с 25.3%. Американските компании по данни на Bloomberg са спечелили за същото тримесечие с 17.4% по-малко.

Сега акциите изглеждат евтини - но това е вярно само ако прогнозите за печалбите на компаниите се сбъдват. В един момент през 2008 г. ще минем през нова фаза на слабост в акциите, базирана на криза в приходите. Предложението на екипа на Драаисма са да се изчака за този момент и да се купува в слабия момент.

В седем от десет сектора на промишлеността в Европа приходите не отговарят на прогнозите. Общо, 57% от 926 компании имат разочароващи резултати.

За цялата година, анализаторите очакват печалбите в компаниите от Stoxx 600 да спаднат за пръв път от шест години, с 0.8%. в началото на 2008 г. те предвиждаха 11% растеж.