Между 5 и 10 % може да се намали цената на синьото гориво от есента благодарение на откритите находища "Калиакра", "Каварна" и "Каварна-изток", каза министър Трайков след среща с Дейвид Арчър, изпълнителен директор на британска добивна компания "Мелроуз", информира БГНЕС.

По този начин освен договореното намаление с руската страна, стойността на газа ще бъде намалена допълнително. Очакванията са добивът на газ от Черноморския район да достигне 3 млрд. куб м газ, които биха могли да осигурят около 20% от консумацията за 6 години.

Посланикът на Обединеното кралство Стийв Уилямс коментира, че находището "Каварна изток" е много хубава новина както за България, така и за "Мелроуз", която е най-големият британски инвеститор у нас - за 12 години фирмата в вложила над 250 млн.долара.

В момента компанията е в последен етап на проучване, след което се очаква да получи концесия за търговско производство на газ. Дейвид Арчър заяви, че е сигурен, че "Булгаргаз" ще приеме всички количества, които могат да бъдат добити.

Припомняме, още пред октомври 2008 година газовото находище на „Мелроуз" бе потвърдено. Тогава шотландската компания за добив на нефт и газ, която от години проучва въглеводородите в Черно море, съобщи за ново газово находище, открито във водите край Каварна. Установена бе добре оформена резервоарна формация, съдържаща палеоценски газ.

Първоначалните оценки за 24 млрд. кубически фута природен газ в кладенеца Каварна 2 са потвърдени. В метричната система това се равнява на малко по-малко от 680 млн.куб.м.
Откритото тогава находище е с чудесно качество и нетният приток е с 50% по-голям от предишните открития в региона.

Находището е само на 7 км. източно от газовото находище Галата, от което Мелроуз добиват близо 15% от използвания в България природен газ.

Газовият кладенец е също така на 8 км. западно от находището Калиакра, открито в началото на 2008 г. 

През декември 2007 година правителството разреши на "Мелроз" да извършва проучвания на блока в Галата. Концесията е с обща площ 1910 кв.км и бе дадена за срок от три години. "Мелроуз" инвестира 120 млн. долара в разработката на находището.