Съвместна проверка на износа на тютюн извършват Националната агенция по приходите и Министерство на вътрешните работи и земеделското ведомство, заяви министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

От Министерство на земеделието са поискали справка за количествата изнесен тютюн от държавите, за които е реализиран износът, освен това продължават и проверките на базата произведен и изкупен тютюн.

Относно протестите на тютюнопроизводителите които ще се проведат утре министър Найденов заяви, че на заседанието на Министерски съвет бъде внесен размерът на премиране на тютюна от реколта 2009 година.

- сортова група  „Басми" (Ориенталски) - 3.20 лв./кг.  
- сортова група „Каба Кулак" (Полуориенталски) - 2.08 лв./кг
- сортова група  „ Виржиния" - 1.46 лв./кг.
- сортова група „Бърлей" - 1.45 лв./кг.

Преди няколко дни при мен се проведе среща на представителите на различните сортови групи тютюн, но тютюнопроизводителите не успяха да постигнат консенсус за разпределението на премиите, каза още министър Найденов.

Ние имаме одобрение от Европейската комисия да изплатим средства в размер на 116 млн. лв. и решението за тяхното  разпределение трябва да бъде взето, допълни още той.

Количествата тютюн подлежащи на премиране за всеки тютюнопроизводител се изчисляват по сортови групи със следните коефициенти :

сортова група  „Басми" (Ориенталски)  - 1      
сортова група „Каба Кулак" (Полуориенталски)  - 0,92256
сортова група  „Бърлей"  - 0,87710
сортова група „Виржиния"  - 0,99560

Предлаганият размер на премията за 1 кг. произведен и изкупен тютюн реколта 2009 г. и за четирите сортови групи спрямо реколта 2008 г. е намален.