В Годишния доклад за младежта за 2006 г., който Министерски съвет одобри днес, става ясно, че емиграционните нагласи намаляват, тъй като качеството и стандартът на живот на младите хора у нас се подобрява чувствително, съобщи пресцентърът на МС.

Най-силно тази тенденция се чувства при високообразованите и квалифицирани слоеве. За тях икономическите стимули за емиграция намаляват. Младите хора виждат все повече възможност за реализация в страната, както и за постигане на приличен материален стандарт на живот.

От доклада става ясно, че 85% от младите българи имат мобилни телефони, 43 на сто - компютри по домовете.

Според проучванията на агенцията обаче младежката общност може да бъде разделена условно на две части - около 85% получават добро образование и шанс за развитие, а другите остават изолирани, неграмотни и бедни.

Раждаемостта се увеличава най-вече сред ромската общност и е обвързана с получаването на детски надбавки. Младите хора с добро материално положение не се интересуват от тези надбавки и биха искали повече детски заведения - ясли, детски градини и облекчения за наемане на детегледачки, добави той.

Здравният статус на българската младеж е на нормално, средноевропейска ниво. Тази тенденция обаче е различна при ромите - около 7% са практически вън от всякакъв досег със здравната система.