Какво бъдеще вещае за Румен Петков собствената му партия?

 "24 часа":

БСП с решение за Петков във вторник?


На заседанието на ИБ на БСП във вторник скандалът около МВР и министър Румен Петков ще се обсъжда и "след това ще можем да имаме по-конкретна информация и вероятно някакво решение", каза вчера международният секретар на левите Кристиан Вигенин. Според него сега има шанс да се бръкне дълбоко в проблемите, вместо да се замазват.Той упрекна Татяна Дончева за ултиматума към собствената й партия и лидер. Тя заяви в петък, че не се ли отстрани вътрешният министър до 48 часа, правителството ще падне. "Премиерът не е от хората, които вземат решение под натиск и с непълна информация", коментира Вигенин.

"Труд":

БСП: 2 варианта за промени в кабинета
 

Два варианта за ремонт на кабинета бродят в БСП, научи "Труд" вчера.
Или всички министри да си отидат, с изключение на външния Ивайло Калфин, финансовия Пламен Орешарски и на културата Стефан Данаилов, или нищо да не се пипа.
"Няма как да обясниш защо например махаш Румен Петков заради пресните скандали в МВР, а оставяш Нихат Кабил (на земеделието), Джевдет Чакъров (на екологията) и Асен Гагаузов (на строителството), при положение че техните министерства имат вина за спрените еврофондове", разсъждава соцдепутат. Негови колеги опонират, че една година преди изборите всякакви промени в кабинета са безсмислени.

"Стандарт":

Мокра поръчка за висш политик


Нова версия за срещата на Румен Петков с дупнишките братя Галеви изплува вчера. Лансира я царският депутат Станимир Илчев. Според него може да е предотвратено убийство на висш политик. Такъв слух се носи от няколко дни и в кулоарите на властта.
Илчев смята, че вътрешният министър вероятно има силен коз, който държи скрит. Той заяви, че Петков не е дал изчерпателни обяснения пред Комисията по вътрешна сигурност и ред. "Но как бихме реагирали, ако той каже: Хайде да свалим картите на масата. Галеви поеха инициативата, за да ми съобщят, че се готви, да речем, покушение срещу важен политик", попита депутатът. Според него Галеви трябва да разкажат тяхната версия. Ситуацията няма да предизвика правителствена криза, отсече лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Адвокат ще следи нарушават ли се правата на подслушваните при използването на специални раузнавателни средства

"24 часа":

Всеки подслушван с таен адвокат

Служебен адвокат, назначен от съда, да следи нарушават ли се правата на подслушваните, предложи вчера Министерството на правосъдието. В много европейски държави има такава практика. Защитникът се задължава да не коментира и да не разгласява информацията, обясни заместник-министърът Бойко Рашков на семинар на ведомството в Пампорово.
Министерството ще предвиди текст, регламентиращ назначаването на служебен защитник на подслушваните, ако му бъде възложено написването на нов Закон за специалните разузнавателни средства, увери министър Миглена Тачева.

"Стандарт":

Подслушват ни с адвокат

Служебен защитник да следи за правата на подслушваните лица обмисля правосъдното министерство. Например да не изтича информация. Адвокатът се назначава в момента, в който се иска използването на СРС. Той обаче няма да има право да се свързва с подслушвания, докато не приключи разследването. Това обясни зам. правосъдният министър Бойко Рашков, според когото сегашният закон има много кусури. Рашков даде пример с Австрия, където служебен защитник наблюдава използването на СРС, за да се спазват  правата на подслушваните. Друг начин за надзор е да се създаде орган извън МВР и родното ФБР. Според Рашков той ще контролира непрекъснато  използването на СРС, за да не се нарушават правата на хората. Няма законова защита и за лица, случайно попаднали под наблюдение, обясни още заместникът на Тачева. Рашков обеща, че ще предложи в новия закон за СРС да пише, че лица под наблюдение ще бъдат уведомявани за това след приключване на операцията. Друга идея е делата, които съдържат материали от СРС, да не бъдат засекретявани както сега, а заседанията да бъдат открити. По думите на  Рашков единствената тайна информация трябва да е кои служители са поискали или извършили наблюдението.

Стопани, фалшифицирали информация за земите си, остават без европари за 3 години

"24 часа":

Стопани без евросубсидии за 3 г., ако са "надували" земи

Филм е, че има сърдити европейски чиновници, пред които трябва да правим кълбета напред и кълбета назад, за да им угодим. Жозе Мануел Барозу просто каза, че трябва да излезем от предприсъединителния си начин на мислене. Така аграрният министър Нихат Кабил интерпретира критиките, които председателят на Еврокомисията отправи към страната ни. Кабил ще свика технически съвет, на който да се обсъдят нарушенията със застъпване на земеделски площи. По думите му, едва ли става дума за измами, а по-скоро за технически грешки във фотоснимките и документацията. Ако все пак имало измамници, те щели да бъдат отрязани от евросубсидии за 3 г. Вчера Кабил и словенският му колега Изток Ярц, който е и председател на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в ЕК, посетиха оранжерията "Гимел" в с. Звъничево, млекопреработвателния завод на ОМК в Пловдив и винарната на "Тодоров" в Брестовица. При обсъждането на новите бюджети за общата аграрна политика на ЕС по време на чешкото председателство догодина страната ни ще настоява безвъзмездните плащания след 2013 г. да бъдат поне 80% от тези на старите страни членки.

"Стандарт":

Режат измамници от евросубсидии

Всеки, който е надписвал земи, в продължение на 3 години няма да има достъп до евросубсидии. За това предупреди земеделският министър Нихат Кабил. Той обясни, че нарушенията със застъпване на земеделски площи ще бъдат обсъдени на специално заседание. Ако е необходимо, за да се отсеят некоректните заявители, ще бъдат променени и някои текстове от законовата уредба, добави Кабил.  Посещението на шефа на ЕК Жозе Барозу пък коментира с думите: "Филм е, че има сърдити европейски чиновници, пред които трябва да правим кълбета, за да им угодим. Барозу просто каза, че трябва да излезем от предприсъединителния си начин на мислене".
Заедно със словенския си колега Изток Ярц той посети оранжерията "Гимел" в с. Звъничево, мандрата на ОМК в Пловдив и винарска изба "Тодоров" в Брестовица.