Международният валутен фонд обяви, че е готов да отпусне заеми на държавите, засегнати от световната кредитна криза и че е задействал механизма за спешно финансиране, използван за първи път при азиатската криза през 90-е години, предадe Ройтерс.

Фондът вече изпрати мисия в Исландия, където правителството пое контрола над най-големите банки. Фондът предупреди, че най-тежката финансова криза от Голямата депресия през 30-те години може да окаже продължително отрицателно въздействие върху световната икономика.

Изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е активирал спешни процедури, за да може фондът бързо да реагира на кризата. Според него МВФ е готов да отговори на всички нужди на държавите, които изпитват проблеми.

Фондът е готов да предостави финансова помощ не само на нововъзникващите и развиващите се икономики, но и на западните държави. Според Строс-Кан, нито една държава няма имунитет към финансовата криза.

Механизмът за спешно финансиране на МВФ бе създаден през 1995 г. като начин за ускоряване на одобрението на кредити за изпадналите в затруднения държави.

Схемата бе използвана за първи път през 1997 г., за да помогне на Филипините, Тайланд, Индонезия и Южна Корея при Азиатската криза.

Финансови министри и представители на централни банки се събират във Вашингтон в петък, за да обсъдят предстоящи мерки.

Фондът е готов да отпусне 200 милиарда долара на страните, които се нуждаят от помощ. Това е съвсем малка сума сравнение с милиардите, които централните банки наля в финансовата система през последните няколко седмици.

Развиващите се пазари са под натиск след финансовите сътресения в САЩ и Европа.

Директорът на фонда твърди, че глобалната икономика е на върха на рецесията, но с бързи действия ситуацията може да бъде овладяна.