Представителите на българската делегация, водени от министъра на финансите Пламен Орешарски, който е гуверньор за България в Групата на Световната банка, се срещнаха с Джерон Кремерс - изпълнителен директор на Холандската група в МВФ, съобщиха от Министерството на финансите.

По време на срещата Пламен Орешарски направи преглед на изпълнението на програмата с Фонда до момента и представи детайли по изпълнението на Бюджет 2006, като увери Кремерс, че всички ангажименти по споразумението се изпълняват.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че структурните критерии по програмата се изпълняват без съществено изоставане и допълни, че през 2006 г. за първи път износът на страната ни изпреварва вноса.

Кремерс даде висока оценка на тази тенденция и изрази задоволство от движението на някои основни макроикономически показатели - ниска инфлация, бюджетен излишък и размер на фискалния резерв.

Според Кремерс макроикономическата стабилност и разумната фискална политика на страната ни са добра атестация за успешното ни присъединяване към ЕС.

Той допълни, че успехът на България ще бъде успех и за МВФ и поясни, че страната ни ще бъде добър пример за удачно предлагани мерки от фонда и успешно водена политика от българските правителства.

В края на срещата финансовият министър Пламен Орешарски представи и макроикономическите параметри на Бюджет 2007, информирайки за по-големите предизвикателства пред бюджета през следващата година.

На срещата стана ясно, че по време на мисията на Фонда в България през месец октомври ще бъде извършен преглед по изпълнението на програмата ни с МВФ и вероятно ще бъде представен официално и Бюджет 2007 година.