Вчера Международният валутен фонд направи изявлението, че инфлацията отново се е превърнала в основна заплаха за световната икономика. Това представлява рязка промяна на тона, тъй като досега МВФ акцентираше върху риска за икономическия растеж, коментира „Файненшъл Таймс".

Джон Липски, заместник управителен директор на МВФ, заяви, че инфлационната опасност се е появила след години на застой, благодарение на покачващите се цени на енергията и храните. Липски казва, че глобалният икономически ръст се забавя, но най-важното е, че инфлацията се „ускорява".

Предупрежденията на МВФ дойдоха при рекордна цена на петрола от $124 за барел (вече почти $126), два пъти по-скъп за 12 месеца, а се говори и за покачване на цените даже над $200 за барел.

Липски загатна, че бумът в цените на търговските стоки може да не е точно „балон", както си го представяхме досега. Силите, които дърпат цените нагоре, изгледа че в природата си са фундаментални, пояснил е той. Те се усилват от ниските лихвени нива в САЩ и спада в стойността на Щатския долар.

Директорът в МВФ все пак изразява оптимизъм, че ситуацията от началото на 1970-те няма да се повтори. Тогава повишаващите се цени на енергията доведоха период на покачващи се инфлационни очаквания и инфлацията действително се изстреля нагоре. Все пак, споменатият риск не можел да бъде изпускан от внимание.

Според Липски политиците трябва да реагират агресивно на всеки признак за покачващи се инфлационни очаквания. В противен случай впечатляващите постижения в глобалната стабилност, придобити през последните години, ще бъдат жертвани.

Предупреждението от МВФ бе подсилено от банкерите в ЕЦБ и Банк ъф Ингланд, които вчера не промениха лихвените си равнища, въпреки задаващите се знаци за икономическа слабост, коментира FT.

„Песента" на Жан-Клод Трише бе старото познато пожелание: домакинствата да не си мислят, че инфлационният темп в момента е нещо нормално, а компаниите да не повишават цените и заплатите. Но при упорито покачваща се, сега 3.6% инфлация в Еврозоната, Императивът на Трише започва да звучи като четене на морал от типа „Братя, не купувайте".

Обяснението, което МВФ дава, е следното: ниските лихвени нива, използвани за стимулиране на икономическия растеж и за смекчаване ефектите от ипотечната криза, повишават цените на търговските стоки далеч над традиционния ефект на повишеното търсене. От друга страна роля имат и валутните курсове, като обезценката на долара от 2002 г. досега е донесла за $25 в цената на барел петрол.

Точно обяснение за заболяването, макар лекарството да не е предписано- МВФ предупреждава, че в обозримо бъдеще цената на храните ще остане висока.