Всички месо- и млекопреработващи предприятия, които не получат одобрението на европейските органи до 1 януари 2008 г., трябва да бъдат закрити. Те няма да могат да пласират продукцията си не само в Европа, но и на вътрешния пазар, съобщи днес министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. 

2/3 от предприятията, които имат право да търгуват с млечни и месни продукти с Европейския съюз, са проверени от мисията на Службата по храните и ветеринарните въпроси на Европейския съюз /FVO/, каза още Кабил.

17 ще бъдат предложени да изнасят продукция за целия общ пазар. 2 предприятия ще бъдат изключени от списъка - "Зорница Кесарево" АД - Велико Търново и "Лакрима" АД - Пазарджик.

Те ще могат да изнасят продукцията си отново, ако при следващата проверка на Службата по храните са отстранили пропуските, констатирани при инспекцията.

На заседание на Постоянния ветеринарен комитет по хранителната верига и здравеопазването във вторник, ще бъде гласуван докладът за България.

През март ще има още една контролна мисия, за да бъдат проверени и останалите предприятия.

България ще поиска и създаване на отделно звено, което ще включва български експерти от Националната ветеринаромедицинска служба /НВМС/ и представители на FVO, което да извършва проверки през цялата година на български предприятия от сектора месо и мляко