Вие вече ни излъгахте първоаприлски като не дойдохте на срещата с премиера. С тези думи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов започна срещата със животновъдите, събрали се национален протест край пловдивското село Труд, предаде агенция „Фокус".

Министър Мирослав Найденов се качи на един от джиповете на животновъдите, за да го виждат всички. Той каза, че идва при тях, защото знае, че не са се събрали от хубаво и че носи документи със себе си, след което обясни какво е направено до момента от това правителство.

Млекопреработвателите могат да кандидатстват от днес за 3.6 млн. лв., отпуснати от Брюксел за мляко, каза още земеделският министър и допълни, че България е четвъртата страна, на която ще се изплаща тази субсидия.

Министър Мирослав Найденов изтъкна още, че сумата е нищожна. Около 8 лв. на тон мляко, но тя е разпределена според процента на квотата, която е подадена от предишното правителство.

Общо над 140 милиона лева ще получат животновъдите по схемите национални доплащания, държавни помощи и подпомагане на сектора „Мляко".

Припомняме, фермерите настояваха за приемане на стратегия за развитие в животновъдството, изплащане на забавени субсидии и изравняването им с европейските

Найденов изтъкна, цитиран от БНР, че увеличението на средствата за земеделците в сравнение с миналата година е 66%.