Допълнителен дефицит от 55,7 млн. лв. очаква НОИ в края на годината. Тази сума ще бъде прибавена към очаквания дефицит от 2,61 млрд. лв. Това стана ясно от отчета на шефката на НОИ Христина Митрева на специална пресконференция във ведомството.

С 22% се увеличават новите пенсионери, но според анкета на НОИ близо 50% от българите предпочитат да останат на работа и да вземат паралелно заплата и пенсия. До момента около  42 хил. души са отложили пенсионирането си.

В НОИ са направили икономии в размер на 35 млн. лева, или 0,5% спрямо плана за първите 6 месеца на 2010 година. Заради неизпълнение на планираните разходи за този период има икономии в размер на 206,3 млн. лв.

От някои мерки, като повишаване на осигурителната вноска, увеличаване на възрастта за пенсиониране с една година и други предвидени от Министерството на труда и социалната политика, ефектът през 2011 г. ще бъде в размер 81 млн. лв., подчерта Христина Митрева.

От началото на годината до юли от НОИ са изплатили 430 320 704 лв. обезщетения, което е увеличение с 5.6% в броя на изплатените обезщетения и увеличение от 20.8% в изплатените суми. За периода има увеличение както на броя на хората, ползващи обезщетение, така и на изплатените суми. Само за месеците април, май и юни, обаче има има намаление на лицата, който са ползвали обезщетение.

Най-много пари са изплатени за бременност и раждане - над 30%.
През април, май и юни има спад на броя на безработните. Новорегистрираните безработни от 30 588 пред януари са спаднали почти двойно до 16 367 през юни. Като по този начин общият месечен разход е спаднал 26.7 млн. лв. до 20.4млн. лв.

Броят на безработните се е увеличавал до март, като най-голям ръст е имало през февруари, а най-голям спад през юни. Средното обезщетение за безработица през юли се е увеличило спрямо юни с 20.66 лв. или 13.4% заради премахването на тавана на обезщетението.

Броят на новоотпуснатите пенсии за посочения период е 57 523. Най-много са пенсиите за осигурителен стаж и възраст - 35.5%. Броят на новоотпуснатите пенсии е с 22.6% повече спрямо първото полугодие на 2009 година. Намаление има единствено при социалните пенсии за инвалидност - спадът е от -2.1%, както и при социалната пенсия за възраст -10.4%.

Проблемът с пенсионната реформа е болезнен за България толкова, колкото и за всички държави от ЕС. Очаквахме доста по-негативно отношение на хората, към предлаганите промени. Около една трета от хората подкрепят повишаването на осигурителния стаж, дори смятат, че до няколко години ще се наложат и промени не само върху осигурителния стаж, но и във възрастта.

Засега ние се въздържаме от увеличаване на възрастта и за дискутиране на такива предложения, защото здравният статус на българите е доста по-влошен в сравнение с този на европейците, условията на труд са много по-тежки, а доходите много по-ниски, обясни Митрева.

Стажът, както решихме по време на дискусиите, трябва на един по-плавен преход да премине, защото три години наведнъж биха били доста по-болезнени.