Мексико отбеляза 70 годишнина от национализацията на петролната си индустрия сред остър дебат за бъдещето на държавния петролен монополист Petroleos Mexicanos, пише ББС.

Президентът Фелипе Калдерон по време на церемонията във връзка с национализацията от 1938 г. призова за повече частно участие, за да се възроди намаляващото производство на Pemex. Само че по-късно през деня протестна демонстрация в Мексико Сити овика каквато и да е намеса на частния сектор в петролната индустрия.

Приходите от Pemex формират близо 40% от мексиканския национален бюджет.

Калдерон е говорил пред работниците от петролния сектор в щата Табаско на Мексиканския залив във вторник. Той е изтъкнал, че предложенията му за реформи не предвиждат приватизация на Pemex и петролът „ще продължи да принадлежи на всички мексиканци".

Въпросът, според Калдерон, е как мексиканците да се възползват по-добре от петролните ресурси, с които да увеличат просперитета на Мексико в бъдеще.

За шеста поредна година доказаните петролни и газови залежи на страната намаляват. През 2006 г. Мексико е шестият в света производител на петрол, но освен запасите, също и производството спада - особено в Кантарел, петролно поле в морето, което формира 60% от мексиканското производство.

Според експертите, в дълбоките води на Мексиканския залив има още много петрол, но Pemex не разполага с технологията, за да разшири добива.

Калдерон съобщи за планове да се построи нова рафинерия, която да намали зависимостта на Мексико от вносни петролни продукти. Изтъквайки нуждата Pemex да стане по-ефективна и производителна, президентът на Мексико е посочил, че компанията трябва да се обърне за оперативна и техническа подкрепа от специализирани компании.

Според Конституцията на Мексико петролната индустрия трябва да остане в ръцете на държавата и предложението за повече частна намеса в сектора провокира остра реакция в цялата страна.

Лидерът на левицата Андре Мануел Лопес Обрадер, победен в президентската надпревара, каза, че отварянето на Мексиканската петролна компания за външни инвестиции застрашава националния суверенитет. „Крадецът на петролната индустрия се отваря за риска от яростна конфронтация" - казал е Лопес, обещавайки още протести срещу предложената реформа.