Най-актуалната тема в текстилната индустрия, според изпълнителния директор на Българската асоциация на производителите и износители на облекло и текстил - БАПИОТ Мария Манолова са пиратските продукти, предаде Агенция „Фокус".

През 2007 г. организацията - шапка на европейската текстилна индустрия EURATEX е регистрирала повече от 18 млн. пиратски продукти. През настоящата година този процес продължава да се развива.

Най-голям производител на стоки ментета е Китай - 63.7 %, следван от Турция. Този проблем ще бъде основна тема на предстояща конференция, заявиха от асоциацията.

По думите на Манолова все още има фирми в „сивия сектор", който постепенно ще бъдат принудени да излязат „на светло".

Около 15 000 кадри са необходими на бранша, търсят се различни начини за справяне с недостига на работна ръка.

Едно от решенията е увеличаване на заплатите. С растежа им обаче трябва да се повиши производителността. „Не е възможно България да работи с 60 % от производителността на Турция, нека не гледаме само какво вземат шивачките, а как работят", каза тя.

Камен Обрешков, член на Управителния съвет на асоциацията обясни, че от БАПИОТ са наясно, че не може да има внос на работна ръка, затова са се ориентирали към българските общности в други страни.

По думите му вече не говорим за изработка на продукт по задание отвън, а у нас се изработват прототипите, което е стъпка в развитието на индустрията. Според него има талантливи млади дизайнери в България.

БАПИОТ е провела анкетно проучване в периода април - юни 2008 година. Извадката е 6559 души или 5.4 % от общо заетите в производството на облекло в страната.
През последните три години - 2006, 2007 и първото шестмесечие на настоящата има относително постоянен дял на износа, като е налице незначително намаление в първите месеци на 2008 г.

Страните към които изнасят своя продукция анкетираните фирми са Германия, Италия, Франция, Гърция. Има износ и към Холандия, Норвегия, Унгария, Русия, дори за Корея и Япония.