Представители на български и германски фирми, членове на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), посетиха АЕЦ "Козлодуй", информира БНР.

С делегацията бяха и посланикът на Федерална Република Германия Михаел Гайер, Бернд Гантер, ръководител на икономическата служба на посолството на ФРГ, както и Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, информират от центъра.

Визитата е по инициатива на членове на ГБИТК. Делегацията на камарата бе водена от Вилхелм Краус, президент на камарата, и от нейния главен управител д-р Митко Василев. Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов представи пред гостите общото състояние на ядрените мощности и изпълнението на програмите за модернизации в централата.

Той подчерта ролята на атомната централа за сигурността на енергийните доставки за страната и Балканския регион и приноса й за стартирането и развитието на либерализирания пазар на електроенергия в България.

Иван Генов е отбелязал добрите резултати от дългогодишното сътрудничество на АЕЦ "Козлодуй" с редица немски компании и участието на немски фирми в Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок.

В хода на разговорите са обсъдени световните тенденции за нарастване на електропотреблението и произтичащата от това необходимост както от изграждане на нови генериращи мощности, така и от прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност.