„Непазарните идеи противоречат и на пазара, и на конституцията", пише в. „24 часа"
Напоследък в публичното пространство се появиха доста непазарни идеи, някои от които противоречат не само на пазарната логика, но и конституцията. Всъщност всеки може да има всякакви идеи, но преди те да бъдат подложени на гласуване, за да се превърнат в норма, е добре да се чуят повече мнения, и то по възможност на експерти.

Една от тези идеи е за ограничение в работата на големите вериги през уикенда. За подобно нещо категорично не трябва да става дума в българското законодателство. Първо, защото това е абсолятно неправомерно и, второ, защото подобни мерки, мисля, биха били и противоконституционни.
Прочети още от в. „24 часа"

"Минималните прагове за осигуровки с 4% ръст" е заглавиe от в. "Труд"
Близо 4,1% е средният ръст на минималните осигурителни прагове за 2014 г. в 44-те икономически дейности, в които браншовите организации на работодателите и синдикатите са подписали споразумения. Това стана ясно след поредната работна среща между експерти на бизнеса, профсъюзите и социалното министерство.
Ръстът означава, че ще се повишат минималните суми за осигуряване на 1,099 млн. души. В 20 бранша бизнесът и синдикатите са се разбрали да няма увеличение. Сред тях са добивът на въглища, нефт и газ, строителни материали, чакъл, месопреработването, радио и телевизионната дейност.
Прочети още от в. "Труд"

"НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота"
е водещo заглавиe на в. "Сега"
Обсъжда се възможност годините за излизане в пенсия да се обвържат с продължителността на живота, обяви вчера управителят на НОИ Бисер Петков пред Нова тв. Вариантите според него са два - да се отчита продължителността за минал период или да се гледа прогнозата за предстоящата продължителност на живот. Според Петков хората имат право да правят своите разчети кога да се пенсионират и подобен подход ще им даде тази възможност.

Идеята не е нова и е дебатирана още при реформата през 2000 г., но засега никое управление не е посмяло да я приложи, тъй като на практика това означава постоянно увеличение на пенсионната възраст. "Всичко е на етап обсъждане в Консултативния съвет и няма нищо конкретно. Но аз отдавна съм казал, че това е начинът пенсионната система да спре да зависи от политическите решения на управляващите и да стане по-предвидима, като даде възможност на хората да си правят сметката", коментира за "Сега" социалният министър Хасан Адемов.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"За стандартите в туризма" четем на първа страница във в. "Монитор"
В средите на туристическия бранш от две седмици е в обръщение официално предложение за падане на категоризацията на ресторантите у нас, което трябва да бъде гласувано на Министерски съвет. И без това заведенията ги проверявали по Закона за храните, защо било нужно да се обременяват и с категоризация - да дадем път на свободната инициатива! Идеята произлиза от самите среди на ресторантьорския бранш - така и така явно пушенето няма да бъде върнато, ами поне всеки собственик на заведение да си го върти, както намери за добре. Като се замисли човек, подобно предложение е напълно резонно: няма сила в България, която да накара ресторантьорите да бъдат коректни и да работят в името на клиентите. След като на морския бряг миш-машът може да е 6 лв. порцията, пържена замразена риба да е десетачка, а хамбургери, правени на открито, да са по 6-7 лв., кого го интересува категоризацията? Туристите живи си ги дерат и на улицата!
Прочети още от в. "Монитор"

"Държавата взе лесен заем от 300 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Две седмици след като парламентът отхвърли президентското вето върху актуализацията на бюджета, правителството изтегли заем от 300 млн. лв. Той е под формата на 1-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), които бяха пласирани в понеделник при засилен интерес от страна на банки, фондове и други инвеститори. Операцията е част от извънредния дълг за 1 млрд. лв., който беше предвиден с актуализацията на бюджета.

Липсата на прозрачност как ще се изхарчат те обаче беше един от мотивите на Росен Плевнелиев за налагането на вето. Пълна яснота за това няма и до момента - позиция на правителството, е че те ще се ползват за покриване на неизпълнението на част от приходите в бюджета, за подкрепа на фискалния резерв, за извънредни разходи, а малка част ще отиде за социални плащания.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Ученици във фирмите", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Учениците ще ходят на работа във фирмите още преди да завършат. Целта е да натрупат опит и професионални умения. Тази идея за реформа в образованието лансира след среща с бизнесмени в Хасково икономическият министър Драгомир Стойнев. Пилотният проект трябва да тръгне още тази есен. До края на месеца предстои подписване на споразумение между министерствата на икономиката, на труда и на образованието за подготовка на инженери, шлосери, техници и други кадри, от които в момента се нуждае родният бизнес. Идеята е уроците в класните стаи и практиката да са 50:50.
Подобни дуални образователни системи от години са въведени в Германия и Австрия. Така след завършване на средното образование младежите ще имат по-голям шанс да си намерят работа.
Прочети още от в. "Стандарт"

„100 дни завръщане на тройната коалиция", пише в. "Капитал Daily"
БСП, ДПС и "Атака", които застанаха зад новото правителство на България след предсрочните избори на 12 май, поискаха да му бъде осигурено спокойствие през първите 100 дни, в които да заработи и да покаже намеренията си за политиката, която ще води.

Този срок изтича след два дни и свършеното досега се изчерпва почти само с кадровите смени в т.нар. втори ешелон на властта - зам.-министри, областни управители, ръководители на държавни агенции и други подчинени на правителството структури.

Дори неизчерпателното проследяване на по-важните назначения откроява два основни белега - връщането на станали скандално известни кадри от управлението на тройната коалиция (2005-2009 г.) и доминиращата роля на ДПС в този мащабен процес.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„И този кабинет ще опита да закрие държавните агенции", пише в. "Сега"
Правителството на Орешарски е поредното, което взема на прицел държавните и изпълнителните агенции. В момента се прави преглед на тези структури, които са със самостоятелен бюджет, за да се прецени кои могат да бъдат сведени до дирекции към ресорните министерства, научи "Сега" от източници от Министерския съвет. Индикации за предстоящата реформа даде преди месец самият премиер в неформална среща с журналисти. Тогава той заяви, че има намерение да "изчисти" агенциите към Министерския съвет. Орешарски не обясни за кои става въпрос, а на въпросите дали смята да закрие Агенцията за българите в чужбина и за малките и средните предприятия кимна утвърдително.

Двете агенции обаче ще трябва да почакат, защото реформата вероятно ще засегне първо Центъра за противодействие на корупцията, известен още като БОРКОР.
Прочети още от в. "Сега"

"Променят правилата за плажните концесии", четем във в. "Монитор"
Ще се мисли за разработване на нормативна уредба, с което те да се използват само чрез концесиониране, като се уредят заварените случаи.
Това каза вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след първата си среща с представители на Асоциацията на концесионерите на морските плажове.
Министърът напомни, че в договорите за даване под наем на плажове пише, че те автоматично се прекратяват. „Има доста добросъвестни наематели и трябва да помислим и над този въпрос", каза министърът и допусна възможността да се въведе така нареченото "особено право на ползване" на тези имоти, които са изключителна държавна собственост. Според нея по този начин концесионерът ще бъде задължен да ползва имота така, че той да бъде опазен като природен ресурс.
На срещата концесионерите са поискали от министър Терзиева да се въведе категоризация на плажовете, като целта не е да има ивици за бедни и богати, а да се плащат приемливи цени. Сега категоризацията на плажовете е отменена със Закона за туризма.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Типови договори за обществени поръчки", пише в. "Стандарт"
Типови договори ще бъдат въведени в обществените поръчки. В правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще бъде посочено минимално задължително съдържание на договорите, като ще има и препоръчителни образци на самите договори и на приложенията към тях. Това гласят промените в ЗОП, внесени от Министерския съвет в парламента. Промяната се прави по предложение на бизнеса. Досега често е имало случаи, при които в договора за поръчка не се посочват изисквания за изпълнението, отговорност за неизпълнение, ред за усвояване на банковите гаранции, липсвали са данни за фирмите, които участват в обединението изпълнител и др. По този начин с досегашния закон некоректни фирми биха могли да спечелят поръчка със занижени цени, а след това да не изпълнят ангажимента си.
Прочети още от в. "Стандарт"