След четиригодишни проучвания, близо 200 специалисти от научни институти и НПО определиха 28,6 % от територията на България като защитени зони по Директивата за местообитанията и 23,6 % защитени зони по Директивата за птиците.

Това е минимумът, необходим за изпълнение изискването на ЕС, а именно - дългосрочно опазване на видовете и местообитанията, посочени в списъците на двете директиви на ЕС.

На 27 декември лидерите на управляващата политическа коалиция взеха решение за драстично намаляване обхвата на мрежата - влизането на България в ЕС със 109 защитени зони за опазване на птиците (16,23 % от територията на страната), и 196 зони за местообитанията (15 % от страната).

Въпреки че това решение няма законова тежест, се очаква то да бъде потвърдено от Министерски съвет (това не беше направено до 01.01.2007, с което България стана прецедент за Европа).

Неправителствените организации алармират - подобно решение ще доведе до неспазване на ангажиментите на страната към ЕС. България е заплашена с непосилни санкции.

Какво показва примерът на европейските страни? Франция е осъдена от Европейския съд да плаща € 316 500 за всеки ден забавяне в изпълнението на мерките, наложени от съда и €20 млн. на Комисията на Европейската общност, както и разноските по делото.

Полша получи първото официално писмено предупреждение от Европейската Комисия за недостатъчно обявени места по НАТУРА 2000 през Юли 2006. Второто и последно предупреждение беше изпратено през декември 2006. От този момент са спрени структурни фондове за Полша. Блокирани са и решенията за финансиране от кохезионни фондове на пътни и ЖП инвестиции, пресичащи някои НАТУРА 2000 места от списъка с тези, които са отхвърлени и неодобрени.

Според полски НПО в момента полското МОСВ е в паника - опасността от Европейския съд става много реална. Вероятното наказание за Полша ще бъде около € 400 000 за всеки ден забавяне на списъците с местата от деня на първоначалното решение на съда. (В същото време ниския процент НАТУРА 2000  места в Полша се дава за пример в България).

Ирландия и Испанияса осъдени да изпълнят нарежданията на Европейския съд и да платят разходите по делата за неизпълнения на ангажименти към НАТУРА 2000 и включване на определени територии. Ако не се съобразят с решенията на съда, двете страни са заплашени от глоби в размер на стотици хиляди евро за всеки ден забавяне от датата на решението от първото дело.

На Германия беше поставен ултиматум да плати глоба в размер на няколко десетки милиона евро и допълнителна санкция от 900 000 евро на ден за всеки ден забавяне до пълното внасяне на документация за защитени зони за местообитанията. Германия изпълни изискванията.

Ще направи ли това България? Българските граждани решават сега - ще платят ли от джобовете си милиони евро за "привилегията" да унищожават собствената си природа. За съжаление тежестта на санкциите пада не върху институциите, които са допуснали това, нито върху  "бизнесмените",  които са се облагодетелствали, а върху обикновените граждани.

Но най-голямата загуба за България, многократно по-голяма от евентуални санкции е погубването на най-значимия ни ресурс - българската природа.