Първият туристически лайнер за тази година пристига в Несебър в края на тази седмица. С „Адриана 3" ще бъде открит круизния морски сезон в морското градче тази година.

Корабът плава под флага на тихоокеанската островна държава Вануату и ще акостира на кея в Несебър от 7.00 до 12.00 часа в петък, съобщиха от митница Бургас.

На бърда му пътуват 226 туристи, които са предимно французи, белгийци, немци, австрийци, испанци и американци. Програмата им предвижда да посетят Стария Несебър.

Любопитен факт е, че в състава на екипажа на туристическия лайнер участват 23-ма български моряци и специалисти. Несебър е единствената спирка на кораба в България. Той идва от порт Мудания на Мраморно море и от Несебър ще продължи за Одеса.

За обслужване на туристическите лайнери митница Бургас поддържа сезонен митнически пункт в пристанището на Несебър. Там по график се изпращат командировани митнически екипи от бургаската митница за своевременен и ефективен митнически контрол при пристигането и отплаването на всеки круизен кораб.

За целта митническият пункт на морската гара в Несебър е оборудван и функционира според европейските митнически изисквания.
45 туристически лайнера се очаква да акостират в порт Несебър от април до ноември тази година, според предварителния график на митницата за новия туристически сезон.