Норвегия се слави с първия в света екологичен затвор, където затворниците живеят природосъобразно и денят им минава в извършване на различни дейности за опазване на околната среда, съобщи агенция Ройтерс.

Затворът в Bastoey използва соларни системи за собствено производство на енергия, създава сам по-голямата част от храната, която се консумира и рециклира всичко, което на човек би му дошло на ум както и се опитва да намали вредните емисии на въглерод.

Министърът на правосъдието Кнут Щорбергет съобщи, че по този начин у затворниците се развива чувство за отговорност и това е една добра подготовка за начина им на живот отвъд килиите.

Затворът е с намалени мерки за сигурност и политиката, която следва, е да ограничи до минимум рецидивите след напускането на четирите стени, изграждайки нови ценности в питомците си.

Преди няколко години Bastoey привлече вниманието на световните медии заради  безупречните си условия на живот. Със своите тенис кортове, площадки за езда и възможности за плуване през лятото, когато водите на Северно море позволяват това, те оприличиха затвора на летен лагер.

Управителят на заведението г-н Лунд коментира, че текущите разходи в Bastoey са далеч по-ниски от тези в останалите традиционни затвори. На ден работят общо 5 надзирателя. В други затвори само на 20 затворници се падат по 2-3 надзирателя, което прави Bastoey един от най-икономичните затвори в Норвегия.

Заобиколени от плажове и обширни зелени площи, земите на затвора се разрастват в природен резерват. Соларните системи осигуряват 70% от нужното електричество. Според служители е имало много малко случаи на нарушение на вътрешните правила. Всеки, който дръзне да направи това, е директно изпращан в традиционен затвор.

От Bastoey разкриват, че философията на затвора произтича от древната индийска поговорка „Ние не притежаваме природата. Ние я взимаме назаем и се учим да живеем спрямо нея, мислейки за нашите потомци."