Компанията "Нюз корпорейшън"  на медийния магнат Рупърт Мърдок скоро ще назначи нов консултант по продажбата на телевизионните си станции в България, Латвия и Сърбия. Това  съобщава агенция "Дау Джоунс". Източници, запознати с процедурата, посочват, че най-големи шансове има американският банков гигант "Джей Пи Морган".

Причината за промяната е рухването преди седмица на досегашния консултант - инвестиционната банка "Леман брадърс". Нейното европейско поделение за сливания и придобивания обаче продължава да функционира. То е част от бизнеса за корпоративно финансиране на "Леман брадърс Юръп", което все още не е закъсало.

Преди банкрута на консултанта източници на "Дау Джоунс" бяха посочили началото на октомври като краен срок за втория кръг събиране на оферти от потенциални купувачи на "Болкан нюз корпорейшън", която стои зад Би Ти Ви.

Цената на Би Ти Ви може да достигне 1,1 милиарда евро според оценките от лятото, тъй като най-големият конкурент на Би Ти Ви Нова Телевизия, който има пазарен дял наполовина от този на bTV. Нова телевизия беше продадена на  скандинавската компания  Modern Times Group за 620 милиона долара.