Англо-австралийската минна компания Rio Tinto купи канадския производител на алуминий Alcan за $38,1 млрд.

В съобщение на компанията се казва, че Rio Tinto предлага по $101 за всяка акция на Alcan, което е 13% премия спрямо стойността на акциите на компанията при закриване на търговията в сряда - $89,6.

По този начин Alcan се опитва да се противопостави на враждебното поглъщане от страна на американския алуминиев гигант Alcoa, който предлагаше да купи компанията по цена $76,03 за акция.

Съветът на директорите на Alcan единодушно е препоръчал на акционерите да приемат предложението на Rio Tinto.

В съобщението за пресата на Rio Tinto се отбелязва, че в резултат от сделката ще бъде създаден нов световен лидер в алуминиевата промишленост, който ще се казва Rio Tinto Alcan и щаб-квартирата му ще бъде в Монреал. Компанията ще се оглавява от настоящия изпълнителен директор на Alcan Дик Евънс.

Консултанти на Rio Tinto по сделката са Deutsche Bank и CIBC World Markets, а на Alcan Morgan Stanley, JP Morgan, UBS и RBC Capital Markets.

В момента най-големият производител на алуминий в света е обединената компания „Российский алюминий", образувана след сливането на Русал, СУАЛ и бокситовите активи на швейцарският инвеститор Glencore International AG. През март новата компания изпревари Alcoa. Трето място по производство на алуминий в света заема Alcan.

Компанията Rio Tinto се занимава с добив на 19 метала и минерала. Делът на алуминия в структурата й досега заемаше 9%, а вече ще е 32%.

Анализаторите считат, че сделката въпреки огромната предложена сума е изгодна за Rio Tinto: през 2006 цените на алуминия са се качили с 6.1%, а прогнозният ръст през 2007 е 8.9%. Alcan през 2006 година са продали продукция за $23,6 млрд. Поделения на компанията има в 61 държави, сътрудниците й са 68 хиляди.