За пореден път се отлага пускът на магистрала "Марица" като преди поставяните срокове - ноември 2014 г., март или май 2015 г., очевидно няма да бъдат спазени.

При мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон можем да имаме завършена цялата магистрала през август, коментира вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя и колегата й - транспортният министър Ивайло Московски, провериха в неделя на място как върви строителството.

От лот 1 между Оризово и Димитровград са изпълнени около 65%, а от лот 2 - между Димитровград и Харманли са готови 80%.

Закъснели отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите, заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата, са причините за забавянето.

"Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата", коментира Павлова.