Новият отраслов стандарт за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов ще се казва България, съобщи председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от bTV.

Хлябът по утвърдения стандарт „България" ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница. Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара. Ще се предлагат и три вида грамаж.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви точно ще са те, ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално.