Роман Абрамович може вече да не се бои от съдебни преследвания на Запад поради това, че компанията му Millhouse Capital развали през 2003 сделката между ЮКОС и "Сибнефть" и така и не върна на ЮКОС $3 млрд. за 20% от неговите акции.

Новината
ЮКОС и Millhouse Capital, бивш акционер на "Сибнефть" (сега "Газпром нефть"), сключиха гражданско (извънсъдебно) споразумение в рамките на не-състоялото се преди четири години сливане на нефтените компании, казал е за руската бизнес медия Ведомости управителя на банкрутиралия ЮКОС Едуард Ребгун.

Подписаният от компаниите проект на документ тепърва трябва през август да бъде утвърден от арбитражния съд на Лондон.

Ребгун отказа да даде повече подробности за споразумението, съобщавайки само че страните са регулирали взаимните си претенции. Представител на Millhouse Capital е заявил, че компанията му няма коментари по повода.

Историята
През пролетта на 2003 ЮКОС и Millhouse Capital се договориха да се слеят. През октомври същата година компанията на Михаил Ходорковски получи 92% от акциите на "Сибнефть". За тях ЮКОС даде на Millhouse Capital, представляваща интересите на Абрамович и неговите партньори, $3 млрд. и 26,01% от собствените си акции.

Сделката за сливането на ЮКОС и "Сибнефть" протече в три части. Първо ЮКОС придоби 20% от "Сибнефть" срещу $3 млрд., после изкупи от своите акционери 10% от акциите им, от които 8,8% бяха обменени срещу 14,5% от акциите на „Сибнефть". Накрая, останалите в Millhouse Capital 57,5% от акциите на "Сибнефть" ЮКОС получи в замяна на 17,2% от собствените си акции от нова емисия.

Скоро след завършване на сделката Ходорковский бе арестуван, а Millhouse предяви искане за разтрогването й. След продължителни съдебни разследвания през октомври 2004 г. Millhouse си върна 57,5% от акциите на "Сибнефть", а през юли 2005 г. - още 14,5%. Всички тези акции след няколко месеца Абрамович продаде на Газпром за над $13 млрд.

Абрамович нямаше претенции към останалите 20% от "Сибнефть".

ЮКОС още през септември 2004 г. разбра, че Абрамович няма намерение да връща на компанията $3 млрд. и подаде иск в Лондонския международен арбитражен съд. Претенцията бе Millhouse да върне парите, а също да възмезди загубата за предсрочното разтрогване на сделката със сумата $1 млрд. Интересите на ЮКОС се представят от фирмата Fullbright, която е водела делото по банкрута на компанията в съда в Хюстън.

През август миналата година ЮКОС бе обявен в несъстоятелност, но синдикът Едуард Ребгун не прекрати съдебните тъжби с Millhouse. Близък източник казва за „Ведомости", че Ребгун е искал да държи Абрамович в някаква зависимост. Което не попречи на синдика да продаде 20% от „Газпром нефть" на италианската Еni по време на скорошните търгове.

От Fullbright не коментират споразумението извън съда.

Коментарите
"Трябваше да се очаква извън съдебно споразумение между ЮКОС и Millhouse. Външно изглежда така, че ЮКОС доброволно се отказа от милиарди долари в полза на Millhouse. Възможно е необходимостта от това вече да е отпаднала": бившият главен юрист на ЮКОС.

Представител на "Роснефть", един от главните кредитори на ЮКОС, се е затруднил да коментира случилото се.

Финансов посредник: работата се е уредила без огромни компенсации. Отначало искът на ЮКОС приличал малко на пиар. Не е изключено Абрамович да е имал юридически основания за излизане от съглашението, в тази ситуация страните може би са се споразумели за умерена компенсация, която не дава основания за упреци по адрес на Ребгун. Най-вероятно цифрите ще станат известни, когато отчетът на управителя се утвърждава от събранието на кредиторите.

Бивш заместник-председател на ЮКОС:  извънсъдебното споразумение трябвало да бъде сключено от самото начало. „Millhouse също бе пострадала страна в несъстоялата се сделка поради политическата кампания срещу ЮКОС".

Началник на аналитичен отдел: историята на ЮКОС приключва и Ребгун е теглил чертата. „Логичен край на историята: на ЮКОС никой не дължи нищо, а какво и кому дължи ЮКОС - това определи държавата".