Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че тази сутрин е провел среща със зам.-министъра на енергетиката на Русия, който категорично е опровергал слуховете, че имат намерения да забавят реализацията на проекта „Южен поток", съобщава News.bg.

Точно обратното - категоричната им позиция е, че „Южен поток" трябва да се реализира в договорените срокове, заяви Петър Димитров.

Припомняме, преди дни се появиха информации в руските медии, че проектът ще бъде забавен най-малко с три години.

Вицепремиерът на Руся Сергей Собянин и българският премиер Станишев откриха национална изложба на Русия, посветена на новите перспективи за сътрудничество.

„Двете правителства си поставиха за цел да динамизират търговските отношения, да постигнат по-балансиран търговски стокообмен и това се случва," изтъкна Станишев и посочи, че за 2007 г. увеличението на българския износ за Русия е 96% и динамиката за тази година също е много положителна.

Той подчерта, че с Русия реализираме стратегически проекти в областта на енергетиката - „АЕЦ Белене", споразумението за „Бургас-Александруполис", споразумението за проекта „Южен поток" и изтъкна, че те са важни както за България, така и за целия ЕС.