По данни, изнесени в отчета на генералния и специален инспектор по възстановяването на Ирак Стюърт Боуен, през тази година Ирак може да бие националния рекорд по приходи от добива на нефт, получавайки над $70 млрд. от търговия с черното злато, пише WSJ.

Темповете и обемите на петролодобива се доближават до равнището от 2003, преди нахлуването на американските войски - 2.5 млн. барела дневно. Само през първото тримесечие на 2008 г. Ирак е получил $18 млрд. От 2003 г. цената на петрола се е повишила с 250%.

Конгресът на САЩ настоява парите, които правителството на Ирак получава от продажбата на нефт, да се насочват за въстановяване на страната и намаляване зависимостта от външни субсиди.

Ако добивът остане на същото равнище, годишните приходи от продажбата на петрол ще превишат два пъти прогнозите на правителството на Ирак, направени само преди няколко месеца.

Само че правителството на Ирак по принцип не е способно да изразходва ефективно каквито и да е средства. Например в страната досега няма електронна система за парични преводи и разплащания. Освен това малцина чиновници могат да осъществяват основните бюджетни процедури - заради недостатъчното си образователно и професионално равнище.

Освен това много държавни служители не се наемат да провеждат или да контролират каквито и да е по-големи вложения, тъй като се страхуват от последващи обвинения в корупция.

По тези или други причини - по данни на доклада на Боуен, министерствата на Ирак през миналата година са усвоили едва 51% от своите бюджети, или около $4 млрд. Местните власти са усвоили едва 31%.

Междувременно американският конгрес настоява по-голямата част от петродоларите да се влагат в реконструкция на пострадалата от войната инфраструктур. Няколко конгресмени вече готвят законопроект, че възстановяването трябва да става чрез заеми, а не субсидии.

Роберт Гейтс, шефът на Пентагона,  съобщи, че възнамерява да ореже субсидии от $171 млн. за строителство на полицейски участъци в Ирак. Но правителството на САЩ засега не е променило общите си планове да предостави помощи от $419 млн. за възстановяване на други обекти в интерес на иракските служби за безопасност.