"Най-общо сме със смесени чувства към правителството. Декларацията ни беше продиктувана от нещата, които се случиха на 14-ти и на 19-ти юни. Те не са се променили. От друга страна виждаме, че за някои колеги в правителството, които са професионалисти, бихме могли да дадем добра оценка за тяхната работа. Затова казвам смесени чувства."

Така председателят на работодателската организация КРИБ Огнян Донев оцени първите 100 дни от управлението на правителството в интервю за БНР.

Донев одобри действията на министър Даниела Бобева, министър Петър Чобанов, премиерът Пламен Орешарски и социалният министър Хасан Адемов.

По отношение на взетите мерки Донев коментира:

„На правителството му е много сложно, защото не може да се захване с нещо съществено от гледна точка на очакванията, протестите, тъй че едно лавиране между възможното и всичките тези очаквания, които има обществото. От гледна точка на икономиката нищо съществено. /.../ Дано правителството успее по-съществено да премахне някои бариери пред правенето на бизнес в България. Във всеки един бизнес има някаква бариера, която нещо спъва или нелогично изискване, което е хубаво да се премахне. /.../ Скептични сме, но скептични не означава негативно настроени. Очакваме и бихме се радвали, ако нещо положително се случи."

По отношение на оставка на правителството Донев заяви:

„Нашата декларация беше принципна. Ние сме българи, чувстваме се патриоти и желаем успех на правителството, но то трябва да ни убеди, че прави нещо положително, абсолютно прозрачно, а не като мероприятията, които се състояха на 14-ти и на 19-ти юни.

За актуализацията на бюджета той посочи:

„Беше ясно, че икономически е целесъобразно да се направи една ревизия на бюджета, т.е. нашето негативно отношение не е за това, че се поправя нещо, което не е и толкова икономически съществено. Правителството е това, което преценява за това, което има пари и има ли нужда от повече пари. Ние сме против непрозрачното изразходване на средства. Това е единствената би забележка."

Донев обясни, че вчера работодателите са имали двучасова среща четирите национално представени организации с министър Кристиан Вигенин по отношение на необходимостта от по-голяма ангажираност на българските дипломатически служби за съдействие за реализиране на българския износ:

„Той показва все още добри показатели и като че ли отново ще е локомотивът, който ще издърпа българската икономика. Очаквахме вътрешното потребление да се развива по-динамично, което не се случва, т.е. отново като че ли износът е това, което ще осигурява работните места в България, което не е лошо. Изказа се уверението, че българската дипломация ще съдейства за българския износ."

Във връзка с вчерашното заседание на НСТС Донев заяви, че от КРИБ три пъти се съгласяват с повишаването на минималната работна заплата:

„През тази година имаме по-скоро тревожни сигнали и запазването на работните заплати е нашият приоритет. Смятаме за рисковано през тази година, която не се отличава с някакви добри икономически показатели, говорим за някакъв нулев растеж, това е обезпокоително."

Донев коментира и информациите, че са протестите са финансирани с идеята, след това той да поеме поста на министър-председател:

„Мисля, че с тази нелепа идея излезе г-н Блъсков по една телевизия, която беше поета след това от някои политици, които даже не ме познават. Аз не само че нямам политически амбиции, но се въздържам ота каквото и да е политически изказвания."

По отношение на цените на лекарствата Донев отбеляза:

„Ако погледнем целия списък на скъпоструващи лекарства може да открием едно или две, които се произвеждат и в България. Беше допусната грешка при преместването им от търга с министерството. Една мярка, която по принцип е правилна дотолкова, доколкото нито едно министерство в Европа не осъществява такава търговска дейност и като отидоха в болницата много фирми се възползваха от това преместване драстично да увеличат цените."