Reuters предаде днес от Ню Йорк, че компанията Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. се е съгласила да закупи много по-голямата от нея Phelps Dodge Corp. срещу $25.9 милиарда в налични пари и акции и по този начин да създаде най-голямата в света публично търгувана компания за добив и производство на мед.

Това е поредното милиардно сливане в глобалната минна индустрия. Компаниите се консолидират с оглед намаляване на разходите по управлението, създаване на резерви и капитализация за сметка на рекордните цени на металите.

Медта се търгува за $6,765, което е по-ниско от рекорда $8,800през май, но е нарастване с 53% за годината.

Анализатори посочват, че подобно сливане може да повиши способността на обединената компания да печели предимство в ценови преговори и така се очаква цената на медта ще се повиши. Сегашният период за цените на медта е „мечи", но в средносрочен и дългосрочен период цената ще се вдигне.

Общо от Freeport ще заплатят 18 милиарда долара в пари и още 7.9 милиарда в акции. Цената на придобиването е близо осемкратно по-висока от печалбата на Phelps Dodge през 2006 г.

Freeport-McMoRan държи мината Грасберг в Индонезия, която се смята за най-голямата златна и медна мина в света с оглед на резервите. Phelps Dodge има мини в Северна и Южна Америка и Африка.

Съединената компания ще произвежда нетно 3.1 милиарда паунда (0.453 кг) мед и 1.7 милиона унции злато. Съвкупните резерви са 75 милиарда паунда мед и 41 милиона унции (28.35 гр) злато.

Изявлението на купувача Freeport е, че акционерите ще спечелят от значителното увеличение на паричния поток, по-ниската цена на капитала и подобрената географска и на активите диверсификация. Акционерите на Phelps Dodge ще притежават 38% от обединената компания.