Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи своите прогнози за световния икономически растеж за 2013г. и вече очака глобален растеж от 3.4% г./г. спрямо предишната прогноза от май месец за растеж от 4.2% г./г. през следващата година.

ОИСР понижи прогнозите си за икономическия растеж на 34-те страни-членки на организацията за 2013г. до +1.4% от +2.2%г./г., на САЩ до +2.0%г./г. от +2.6%г./г., на Еврозоната до спад с -0.1% г./г. спрямо +0.9% предишна прогноза през май. ОИСР вече очаква и доста по-слаб растеж на Германия за 2013г. в размер на +0.6% г./г. спрямо +2.0% предишна прогноза, на Франция растеж от едва +0.3%г./г. (спрямо +1.3% г./г. предишна прогноза от май), на Япония растеж на БВП от +0.7% (спрямо +1.5% предишна прогноза) и икономическия растеж на Китай за следващата година от +8.5% г./г. спрямо +9.3% г./г. предишна прогноза.

ОИСР отново подчерта, че кризата в Еврозоната (дългова и икономическа) все още остава като най-голямата заплаха за световните икономически перспективи през следващата година и призова ЕЦБ да понижи основната лихва в региона с 25 пункта до ново рекордно лихвено дъно от +0.5%.

Според ОИСР другата сериозна заплаха пред глобалната икономика е т.н. Fiscal Cliff на САЩ (евентуалното автоматично повишение на данъците и съкращаване на разходи за общо над 600 млрд.$ от 1-ви януари 2013г., ако до тогава американските власти не успея да постигнат споразумение за мерки за съкращаване на големия бюджетен дефицит и намаляване на огромния американски дълг).

Световната икономика е в риск от ново влошаване и спад, ако политиците в Еврозоната и в САЩ не успеят да възстановят доверието чрез разрешаване на техните фискални проблеми, предупреди в днешния си полугодишен доклад ОИСР. Организацията препоръча предприемането на най-спешните нови мерки от последните по време на предишната глобална криза през 2008г.

В тази връзка, ОИСР препоръча на централните банки в Еврозоната, Япония, Китай и Индия да доставят по-нататъшни стимулиращи мерки за техните икономики и каза, че правителствата трябва да забавят своите програми за съкращаване на бюджетните дефицити, тъй като тези строги мерки на икономии охлаждат икономическия им растеж в по-голяма степен отколкото се е очаквало.

"След пет години на криза, глобалната икономика отново отслабва", заяви Пиер-Карло Падоан, който е главен икономисти в ОИСР. "Не е изключен рискът от нов голям икономически спад", предупреди той.

ОИСР заяви, че фискалната и банкова кризи в Еврозоната остават най-голямата заплаха за световната икономика и предупреди, че Единния европейския валутен съюз може и да не оцелее в настоящата си форма. "Еврозоната, която е свидетел на значителен натиск от фрагментация, може да бъде в опасност", посочи Падоан и предупреди, че временното облекчение на дълговия пазар в региона (понижените лихви по държавните дългови книжа), което беше постигнато след Европейската среща на върха през лятото, може да бъде краткосрочно.  "Ние от ОИСР не смятаме, че кризата в Еврозоната вече е преодоляна", заяви Падоан. "Все още е налице крехкостта в Еврозоната, както и негативната взаимовръзка между суверенните и банковите дългови проблеми", допълни той.

Относно рискът от т.н. Fiscal Cliff в САЩ, ОИСР предупреди, че ако той не бъде избегнат, това ще окаже голямо негативен шок в САЩ и може да докара световната икономика до нова рецесия. Според ОИСР, задействане на Fiscal Cliff може да отнеме около 4% от БВП на водещата световна икономика.

Относно Гърция, ОИСР прогнозира спад на БВП на страната за 2013г. от нови -4.5%г./г. (след спада с -6.3% г./г. за настоящата година) и пореден спад/рецесия с -1.3%г./г. и през 2014г.

ОИСР прогнозира нов икономически спад през следващата година и за Италия, Португалия, Испания, Словения и Унгария.

Организацията също така прогнозира, че безработицата ще продължи да покачва до средната на 2013г., чак след което ще започне бавно да спада.