Ако България не се справи със злоупотребите с евросредства, ще бъдат подкопани устоите на европейския проект и доверието в него. Ако няма достатъчно осъдителни присъди за неправомерно усвояване на европейските пари, доверието в ЕС ще бъде разрушено, каза на конференцията, организирана за предотвратяване на злоупотреби с европейските фондове Волфганг Хетцер, представител на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

„Европа не е нещо, което е свързано само с пари, Европа е свобода, човешко и мирно развитие. Очевидно е, че България трябва да остане член на европейското семейство", каза той.

Моята работата не е да изкореня злото, а да защитавам финансовите интерес на ЕС. Парите от Брюксел са взети от джобовете на европейските данъкоплатци, те не падат от небето. Начинът на тяхното изразходване гарантира доверието в Европа", подчерта Хетцер.

Работата на вицепремиера Меглена Плугчиева е една от най-трудните в България. „Именно тя ще се провали, ако няма достатъчно средства на разположение за предотвратяване на злоупотребите", коментира той.

„Ако ресурсите не се съчетаят и координират и няма възможност за изпълнение на задълженията й, не може да се изпълни успешно поставената й задача", смята Хетцер.
По думите му погрешно се разбира ролята на ОЛАФ върху бюджетните средства, предава Фокус.

90% от евробюджета се разпределят между страните-членки и се администрира от националните власти на страните-членки. „Координирането на парите започва да става проблем, ако няма достатъчно административни структури в съответните страни", коментира експертът от ОЛАФ.

ОЛАФ не е враг на никой, това е институция, която трябва да се съобразява с определени ограничения. „Ние не сме надзорен орган на българското правосъдие или съдилищата, ние не сме и нещо като европейски прокурор - няма такова нещо. Ние сме един административен орган, който не заплашва някога, нито съди, ние даваме информацията по конкретни казуси.

Да, ние провеждаме разследване, но не сме прокурори и не може да заменим българската правосъдна система", каза още той.
България не е и няма да бъде осъждана, затова че в страната има престъпни деяния, каза той. Българската администрация не е в срок на пробация или е пусната под гаранция.

„Намираме се в един критичен етап, ситуацията не е спешна, но има неща, които трябва да се променят. Трябва да има обмен на информация и сътрудничество по конкретните дела. Знам, че съдът може да се бави", коментира Хетцер.

 „Нито една страна-членка в ЕС няма идеални стандарти, навсякъде се прокрадва корупция, не оставяйте страната ви да бъде сочена с пръст, затова че има корупция. България не е люлка на злото. Много са мерките, които могат да се предприемат", каза още той.
 
„Прокурорите в моята страна много често не довеждат делата до съда, защото няма достатъчно доказателство, обаче ако делата влязат в съда, те знаят, че времето е изключително важно. Сроковете за произнасянето на съда са изключително важни за постигането на конкретните резултати. Необходимо е да има последствия", подчерта още той.